İriş, “bankalar Havadan Para Kazanıyorlar”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş Edirne İl Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada ülkenin ekonomik durumunu...

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş Edirne İl Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada ülkenin ekonomik durumunu değerlendirdi. 2012 yılının ilişkin kurumlar vergisi sıralamasında bankaların üst sıralarda olduğunu belirten İriş, “Türkiye’de en güçlü kuruluşlardan biri olan TÜPRAŞ bile 14. Sırada yerini aldı" dedi. İriş,"çalışarak üretenler, ilerleyenler, paradan para kazanan bankaların arkasında yerini aldı. Bu durum ülkeyi yönetenlerin üzerinde düşünmesi gereken ciddi bir durumdur.

Piyasada kullandığımız parayı merkez bankası borç karşılığında üzerine biraz faiz koyarak bankalara, bankalarda bu parayı yine üzerine faiz koyarak piyasaya sürüyorlar. Bu para piyasada dolaşmaya başlıyor, bankalar topladıkları mevduatın belli bir oranını Merkez Bankası’nda tutuyor, kalan kısmını da kredi olarak veriyor. Bu çalışmalar kapsamında bankalar havadan para üretmiş oluyor. Aslında bu para yoktur, kaydidir. Ama bunun faizi gerçektir. İşte bu şekilde yüksek meblağa ulaşan faizler bugünkü bankaların önemli bir kısmını oluşturuyor. Daha rahat anlaşılması için şöyle rakamlarla örnek verirsek, tedavülde 60 Milyar TL gibi bir rakam var, buna karşılık bankan verdiği kredi 820 Milyar TL olmuş, bu para nasıl 60 Milyar TL’den 820 Milyar TL’ye çıkıyor. Kısmi rezerv sistemi ile para böyle üretiliyor. Kısacası bankalar bu sistem ile havadan para üretip, sonrada olmayan paranın faizini topluyor.

Reklam
Reklam

Dünya piyasalarında faiz yıllık yüzde 3’lerde seyrederken, ülkemizdeki bankalar bu düşük oranlarda borç bulup, bunu ülkemizde yüzde 30 veya 40’lar gibi faizlerle satabiliyorlar. Diğer yandan bankaların çeşitli isimler adlar altında işlem parası almasıdır. Bankalar sadece kart aidatlarının yılda 2,5 Milyar TL kâr elde ediyorlar. Mahkemeler tüketicilerin lehine kararlar almasına rağmen bu kesintiler devam ediyor. Çünkü yasanın arkasında duracak güçlü bir siyasi irade yok.

Bu durum çiftçiler içinde sıkıntılıdır. Çiftçilerin son durumu ortada, 2002 yılından bu yana çiftçiler daha fazla borçlanarak üretim yapmakta zorlanıyorlar” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: