İş ararken dikkat etmeniz gerekenler

İş başvuru sürecinde en sık karşılaşabileceğiniz sorular ve cevapları...

Özellikle yeni mezunsanız iş başvurusu yaparken aklınıza takılan sorular ve cevapları...


Öğrenci kulübünde görev yaptım, deneyimden sayılır mı?

Kesinlikle! İşverenler okul yıllarında herhangi bir iş deneyimi olup olmadığına bakacaklar. Bir öğrenci kulübünde görev almış, anketörlük yapmış, gazete satmış, bir dernekte gönüllü çalışmış, stand hostesliği yapmış, hatta semt pazarında bir şeyler satmış olabilirsiniz. Bunların her biri birer deneyimdir. Kısa süreli de olsa böyle bir çalışmanız olduysa mutlaka özgeçmişinize yazın. Sizi diğerlerinden farklı kılacaktır.

Reklam
Reklam

İş başvurularında şirketi seçerken neye dikkat etmeliyim? Ücrete mi, şirketin büyüklüğüne mi, yoksa marka bilinirliğine mi?

Niceliksel büyüklük veya bilinirlik iş arama sürecinde seni etkileyecek faktörler ama aslolan ikisi de değil. En doğru şirket, kurumsal olabilmeyi başarmış, en azından kısa vadeli hedef olarak kurumsal şirket olmayı hedefleyen şirketlerdir. Hedefleyen diyoruz, çünkü siz henüz yeni kurulmuş bir şirkete de iş başvurusunda bulunabilirsiniz.


Okuduğum bölümün kişiliğime uygun olmadığını düşünüyorum. Bambaşka bir alana geçmek istesem zaman kaybeder miyim?

Bu, eğitim aldığınız konuya göre değişir ama sadece bilgi ve deneyim kazanmak konusunda biraz daha dezavantajlı olursunuz. İçinizdeki potansiyel size bir konuda çok başarılı olacağınızı söylüyorsa, buna kulak verin ve şansınızı deneyin. Belki biraz daha fazla çalışmanız gerekecek ama kendinizi geliştirerek aradaki farkları kapatmak elinizde. Yalnız, çok özel bir bölüm bitirip de bu işi yapmak istemediğinizi düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmenizi öneririz. Sadece kulaktan dolma bilgilerle mi yoksa deneyimleyerek mi bu kanıya vardınız? Biraz daha araştırmaya, belki bir süre staj şeklinde de olsa kendi mesleğinizi denemeye karar verebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Çok iyi derecede İngilizce biliyorum. Tercih sebebi olabilmek için başka hangi dil öğrenilmeli?

Bazı sektörlerde bazı ülkeler lider özelliğini taşır ancak bir dil öğrenmede sizin amacınız doğrultusunda önemli olan onun yaygınlığı. İngilizceden sonra yaygın diller olan Rusça, Çince, İspanyolca, Fransızca, Arapça, Hintçe dillerinden birini seçebilirsiniz.


Referans göstereceğim kimse yok. Referanslar bölümünü boş mu bırakmalıyım?

Eğer hiçbir yerde, hiçbir iş tecrübeniz yoksa elbette boş bırakırsınız. Ama sakın aile üyelerini referans bölümüne sıralamayın. Eğitiminiz süresince size destek olan hocalar, staj yaptığınız ya da katıldığınız gönüllü çalışmalarda birlikte çalıştığınız kişiler profesyonel referans olarak kabul edilebilir. Şirketlerin referans kontrolü yaptıklarını, verdiğiniz isimlerden hakkınızda bilgi istediklerini de unutmayın.


İngilizcemin yetersiz olduğunu yazmak istemiyorum ama sonra bu durum sorun olur mu?

Büyük ihtimalle... Okumak ve yazmak İngilizce bilmek demek değil. Eğer yabancı dille ilgili eksiğiniz varsa hazır yolun başındayken bu sorunu çözmelisiniz. Diyelim ki yaptığınız işin yabancı dille hiç ilgisi yok ama size bütün dünyayı önünüze kadar getiren internetin olanaklarından hiç mi yararlanmayacaksınız?

Reklam
Reklam

Banka operasyon ile ilgili başvurularıma olumlu herhangi bir cevap alamıyorum. Deneyimlerim farklı sektörlerde olduğu için mi?

Banka giriş pozisyonlarında çok fazla başvuru alındığı için genellikle yeni mezunlar; yabancı dil bilgisi, okudukları okul / bölümleri, mezuniyet tarihi ve süresi ve hatta derecesi gibi kriterler dikkate alınarak özgeçmiş üzerinden ön incelemeye tabi tutuluyor. Uygun görülenler sınavlara çağırılıyor ve öngörüşmeye alınıyor.


Bir şirket tarafından iki kez mülakata çağırıldım. Genel müdürlük ve teknik binasında girdiğim görüşmelerin üzerinden 1 ay geçti ve her iki birimden de olumsuz sonuç aldım. Neden?

Seçme yerleştirme sürecinde görüşmeye çağrılanlar, aslında o pozisyon için uygun olabilecek adaylardır. Pozisyon için uygun olmadığı düşünülen adaylar özgeçmiş inceleme aşamasında elenir. Örneğin bir pozisyon için 100 kişi başvuru yapmışsa, bunların yaklaşık 80'i özgeçmiş üzerinden elenir. Kalan 20 kişiden 10'u görüşmeye çağrılır, bunlardan biri seçilir. Yani görüşmenin olumsuz sonuçlanması sizin o işe uygun olmadığınız anlamına gelmez, sizden daha uygun adayların bulunduğu anlamına gelir. Bu arada başvurduğunuz yerlerden görüşmeye çağrılabilmek için özgeçmişinizi, ilanda aranan nitelikleri ön plana çıkaracak şekilde başvurduğunuz pozisyona özgü olarak hazırlamalısınız.

Reklam
Reklam

**Bu pozisyon için neden başkasını değil de sizi seçelim? Neden bu firmada çalışmak istiyorsunuz? Maaş beklentiniz nedir?

**

Mülakata giden insanların kendileri gibi değil de "öyleymiş gibi" davranmaları belki işe kabul edilmelerini sağlayabilir ama başarılı olmalarını asla sağlamaz. En iyi cevabı değil sizi tanımlayan en uygun cevabı vermeniz en doğrusu. Maaş beklentinizi yine kendi niteliklerinize ve piyasa koşullarına uygun söylemelisiniz. Çok zorlanırsanız, hangi miktarın altında çalışmayacağınızı belirtmenin de faydası olabilir. Kurumsal firmalar, en az ücret isteyen kişiyi değil, kriterleri en uygun ve en istekli adayı seçer.


Başka ülkede yüksek lisans yapmamın kariyerime faydası olur mu? Bana maliyeti ne olur?

İş dünyasında artık pek çok pozisyonda uzmanlık aranıyor. Daha önce 4 yıllık bir üniversite mezunu olmak yeterliyken şimdi uzmanlık alanına bakılıyor. Pazarlama ama hangisi, dijital pazarlama mı? İşletme ama ne kadar finans bilginiz var? Yüksek lisans programları, bunu elde etmenin iyi bir yolu. Ücretler ise ülkelere göre değişiyor ama yıllık ortalama 40.000-80.000 dolar civarı. Ancak yüksek lisans programlarında asistanlık, grant, fellowship gibi burslar almak lisans burslarına göre daha olası.

Reklam
Reklam

Stajyerler sigortalı sayılıyor mu? Ne kadar ücret alıyorlar?

Eğitim gördükleri okulda zorunlu staj şartı bulunanlar ile okul tarafından staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılıyor. Yüksekokul ya da üniversiteli stajyerler işçi sayılmadığı için asgari ücretten yararlanamıyor. Yine de şirketlerin stajyerlerini yemek, servis gibi hizmetlerden yararlandırdığını ve onlara bir miktar ücret ödediğini görüyoruz. Ancak, 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında bir çalışma söz konusu ise (yani mesleki teknik eğitim), asgari ücretin yüzde 15 veya 30'undan (işyeri büyüklüğüne göre) aşağı ücret ödenmeyeceğini de söylemek gerekir.

Kaynak: Yenibiris.com