“21. yüzyıl hiç şüphesiz ki bilgi ve bilişim çağı. Hangi sektörde olursanız olun, sizi farklı kılan bilginiz oluyor. Bu bilgiye ulaşmak için de bilişimi doğru kullanmak gerekli. Bir anlamda, iş bulma siteleri aslında iş arama serüveninde son durak. Öncesi yapılması gereken çok daha fazla şey var.”. Gezer, dijital çağın işverenlerin taleplerini ve beklentilerini de oldukça arttırdığı görüşünde. İsbul.net üzerinden yapılan binlerce iş başvurusu ve şirketlerin iş arama taleplerinden gelen geri bildirimi topladıklarında işverenlerin taleplerinin artık yalnızca işi yapacak bir eleman değil, bulunduğu departmana ya da pozisyona artı değer katacak bir çalışan olduğunu belirtiyor.
Gezer “Patronlar çalışan değil aslında ortak arıyor” çalıştığı şirketin bir gün ortağı olabileceğine inanarak çalışanların çok daha başarılı olduğu ve çok daha hızlı yükseldiği görülmektedir. Baştan sona aynı olan iki cv’den işe alınan genellikle tutkusunu en fazla hissettirebilendir” şeklinde konuştu.
İsbul.net’in bildirdiği istatistiklere göre işçi arayanların %60’ı yeterli donanıma sahip çalışanlar bulamadığından şikayetçi, en fazla eleman aranan meslek alanı ise satış ve pazarlama.
En fazla boşluk olan iş alanının ise, aslen kişisel gelişime en fazla bağlı sektör olması tesadüf değil. Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 361 bin kişi artarak 2 milyon 806 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 1 puanlık artış ile %9,8 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 1 puanlık artış ile %12,3, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 1,5 puanlık artış ile %18,7 oldu.
İstihdam edilenler 593 bin kişi arttı
İstihdam edilenlerin sayısı 2013 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 593 bin kişi artarak 25 milyon 960 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 53 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 646 bin kişi arttı.
İstihdam edilenlerin %25,1’i tarım, %19,1’i sanayi, %7,2’si inşaat, %48,6’sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,6 puan, sanayi sektörünün payı 0,4 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,8 puan, inşaat sektörünün payı 0,3 puan azaldı.
İstihdam oranı yüzde 46,6 olarak gerçekleşti
İstihdam edilenlerin oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık artış göstererek %46,3’den %46,6’a yükseldi.
İşgücüne katılma oranı yüzde 51,6 olarak gerçekleşti
Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2013 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan artarak %51,6 oldu. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,7 puanlık artışla %72,6, kadınlarda ise 1,2 puanlık artışla %31,3 olarak gerçekleşti.
Gezer’e göre, özellikle bu tip sektörlerde önceki dönemlerde en fazla aranan özellik olan temel bilgi ve çalışkanlığın artık ayırt edici özellik değil. 21. yüzyılda iş arayanların avantajlı konuma geçmeleri için kazanmaları gereken en önemli özellik bilgi ve bu bilgiyi doğru kullanmasını sağlayacak vizyon. Özellikle beyaz yakalı kesimin istihdam probleminin bu sebepten kaynaklandığını belirten Ömer Gezer, firmalardan gelen taleplerin de bu doğrultuda hızla arttığını söylüyor. Yani artık hedefiniz bir iş bulup maaşınızı almak değil, yaptığınız işe ve kendinize değer katmak olmalı.