İş Bankası net karını yüzde 40 artırdı

İSTANBUL (İHA) - İş Bankası'nın 2006'nın ilk 9 ayındaki net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 oranında artarak 992 milyon YTL'ye, brüt karı ise 2 milyar 200 milyon YTL'ye ulaştı. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Bankanın istikrarlı ve karlı büyüme trendini devam ettireceğini, önümüzdeki dönemde bölgesel bir güç olma misyonunu da gerçekleştirme kararlılığında olduğunu söyledi.

İş Bankası'nın istikrarlı ve karlı büyüme trendi sürüyor. Bankanın ilk 9 ayda elde ettiği mali sonuçlar, geçen yılın aynı dönemine göre net karında yüzde 40 gibi ciddi bir artış olduğunu ortaya koydu. Bankanın ilk 9 aydaki net karı 992 milyon YTL; brüt karı ise 2 milyar 200 milyon YTL oldu. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın 9 aylık finansal performansı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bankamız, 2006 yılının ikinci çeyreğinde finansal piyasalarda ortaya çıkan dalgalanmaların yol açtığı, özellikle kredi talebinin tedricen daralması ile sonuçlanan sürecin etkilerinin belirgin hale geldiği yılın üçüncü çeyreğinde de, piyasa koşullarının gerektirdiği etkin ve proaktif bilanço ve risk yönetim yaklaşımları ile başarılı finansal performansını devam ettirmiş ve karlılığını sürdürmüştür. İş Bankası, yılın ilk 9 ayında yüzde 35 oranında artırdığı nakdi kredileri ile reel sektöre finansman desteği vermeye devam etmiş, yaygın kredi politikası ile birlikte aktif kalitesini korumaya dönük plasman stratejisini de sürdürmüştür. Mevduat hacmini de aynı dönemde yüzde 17 seviyesinde büyüten İş Bankası, optimum kaynak maliyeti yönetimi açısından, mevduat dışı alternatif kaynak kullanımı konusunda da aktif bir yaklaşım içinde olmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

Diğer taraftan yılın ikinci çeyreğinde yaşanan faiz ve kur artışları ile hisse senedi fiyatlarındaki düşüşün öz kaynaklar üzerinde yol açtığı olumsuz etkilerin de yılın 3. çeyreğindeki pozitif gelişmelerin de katkısı ile büyük ölçüde ortadan kalktığını kaydeden Özince, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede 30 Eylül 2006 tarihi itibarıyla Bankamızın öz kaynakları 9.477 milyon YTL seviyesine, sermaye yeterliliği rasyomuz ise yüzde 21 düzeyinin üzerine yükselmiştir. Net faiz geliri açısından piyasa koşullarına paralel bir performansın gerçekleştiği ilgili dönemde 1.957 milyon YTL tutarında net faiz geliri elde edilirken, net ücret ve komisyon gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 seviyesinde artmış ve 748 milyon YTL seviyesine yükselmiştir. Maliyet kontrolüne de azami özenin gösterildiği İş Bankası'nda faaliyet giderleri de bir önceki yıla göre yüzde 9 seviyesinde, mütevazi bir artış göstermiş ve Bankamız, yılın ilk 9 aylık döneminde 992 milyon YTL net kar elde etmiştir. İş Bankası yukarıda yer verilen, yılın ilk 9 ayında elde ettiği mali sonuçlar ile istikrarlı ve karlı büyüme trendini devam ettirirken başlattığı değişim sürecinin de katkıları ile önümüzdeki dönemde de bir yandan ülkemiz için değer yaratmayı sürdürürken bölgesel bir güç olma misyonunu da gerçekleştirme kararlılığındadır."

Reklam
Reklam