İş Bankası'nın ortağı çıktı

ORDU (İHA) - Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyükleri arasında yer aldığı açıklanan İş Bankası'na Ordu'dan "ortak" çıktı.

1927'de Atatürk'ün de imzasının bulunduğu Bakanlar Kurulu Kararı ile İş Bankası'na devredilen Osmanlı İtibari Milli Bankası'nda, her biri 10 TL nominal değerli 7 adet hisse senedi bulunan İmam Kürt Ali Zade Salih'in torunları, İş Bankası'ndan hisselerini almak için harekete geçti. Hisse senetlerinin günümüzdeki gerçek değerinin belirlenmesi için varisler Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurdu. SPK'nın başvuruyu önümüzdeki günlerde sonuçlandıracağı öğrenildi.

Reklam
Reklam

Atatürk'ün serbest piyasa koşullarında işlem yapacak milli bir banka kurulması için o dönemdeki İktisat Bakanı Celal Bayar'a talimat vermesi ile İş Bankası'nın temelleri atılırken, bankanın sermaye yapısının güçlendirilmesi için 1800'lü yılların sonunda kurulan Osmanlı İtibari Milli Bankası'ndaki hisse senetlerinin de İş Bankası'na devredilmesine karar verildi. Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 25 Mayıs 1927 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50'si ödenmiş olan 4 milyon Türk Lirası'na tekabül eden Osmanlı İtibari Milli Bankası hisse senetlerinin İş Bankası'na devri ile bankanın 2 milyon Türk Lirası olan sermayesi 4 milyon Türk Lirası'na çıktı. İş Bankası'na devredilen 2 milyon TL ödenmiş sermayenin içindeki her biri 10 Türk Lirası değerindeki 7 adet hissenin sahibi olan İmam Kürt Ali Zade Salih'in torunları, "hisse değerlerini" almak için harekete geçti. Ali Zade Salih'in torunu Gürkan Gözükan, dedesine ait hisse bedelinin kendisine ödenmesi için İş Bankası'na, gerçek değerinin belirlenmesi için de SPK'ya başvurdu.

Reklam
Reklam

"SENETLER ALİ ZADE SALİH'İN" Varislerin İş Bankası'na başvurmaları üzerine, İş Bankası 2. Müdürü Mülayim Bostancı imzalı cevap yazısında, "Pay Defteri kayıtlarımızın incelenmesi sonucunda 328251-328257 numaralı, her biri 10 TL nominal değerdeki 7 adet Osmanlı İtibari Milli Bankası hisse senedinin Mesudiye'de mukim İmam Kürt Ali Zade Salih adına kayıtlı olduğu belirlenmiştir. Hisse senetlerinin piyasada işlerlik kazanabilmesi için varisler üzerine intikali ve bankamız yeni hisse senetleri ile değiştirilmesi gerekmektedir" denildi. Cevabi yazıda şu görüşlere yer verildi:

"Bankamız esas mukavelanemesinin geçici 4. maddesinde, 'Bankamız 5 milyon TL sermayesini temsil eden 10 TL itibari (nominal) değerdeki her bir pay senedi, 500 TL itibari (nominal) değerdeki A grubu pay senetlerinin 4 adedi ile değiştirilir' ibaresi söz konusu 10 TL nominal değerdeki bir hisse senedinin yenileri ile değiştirilmek üzere bankamıza bugün ibraz edilmesi halinde, A grubu hisse senedinin mirasçılara teslim edileceği ifade edilmektedir."

Reklam
Reklam

İş Bankası'nın cevabında, Osmanlı İtibari Milli Bankası'ndan devredilen 7 adet hissenin toplam değerinin 1.987.43 YTL olduğu belirtildi. Gözukan ailesi ise bankaya devredilen İtibari Milli Bankası'ndaki hisselerinin değerinin 1.5 katrilyon eski TL olduğunu iddia ediyor. Aile ile İş Bankası arasındaki ihtilafı, SPK sonuçlandıracak.

"HİSSENİN DEĞERİ 1.5 KATRİLYON TL" Halen Ordu'da yaşayan ve hediyelik eşya dükkanı işleten Ali Zade Salih'in torunu Gürkan Gözükan, ellerindeki bütün belgelerin kendi lehlerine olduğunu belirterek, "Bize 2 milyar lira gibi komik bir rakamdan bahsediyorlar. Biz de bunun böyle olmadığını belirterek, hukuk mücadelesine başladık. Dedemin mirasçıları olarak biz, şimdi hakkımızı arıyoruz. Türkiye'de hukuk var, hukukun üstünlüğüne de inanıyoruz. Çünkü elimizde Atatürk'ün de imzasının bulunduğu Bakanlar Kurulu kararı var. Hisse senetlerinin gerçek değerinin belirlenmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunduk" dedi.

Ali Zade Salih'in torunu Gürkan Gözükan, dedesinin Topal Osman Ağa ile birlikte Kurtuluş Savaşı'na katıldığını belirterek, "Dedem bir ara imamlık yapmış. Daha sonra ticarete atılarak fındık tüccarlığı yapmış. Atatürk'ün ilk muhafızı Topal Osman ile samimi arkadaşlarmış ve Kurtuluş Savaşı'nda birçok yararlılık göstermiş. Dedemin bize bıraktığı mirasının takipçisi olacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ATATÜRK İMZALI BELGE 1800'lü yıların sonunda kurulan Osmanlı İtibari Milli Bankası'ndaki hisse senetlerinin İş Bankası'na devrine karar verilir. Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 25 Mayıs 1927 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50'si ödenmiş olan 4 milyon TL'ye tekabül eden Osmanlı İtibari Milli Bankası hisse senetlerinin İş Bankası'na devri ile bankanın 2 milyon TL olan sermayesi 4 milyon Türk Lirası'na çıkar. Devir işlemi sırasında Ali Zade Salih'in 7 adet hissesi de İş Bankası'na geçti. Bu konudaki Bakanlar Kurulu kararı, devlet arşivlerinde bulunuyor.