İş bulmak için LinkedIn'i etkili kullanma yolları

Hayalinizdeki iş için LinkedIn profilinizi güçlendirmelisiniz.

Bir sosyal ağ olan LinkedIn, profesyonellerin buluşma noktası özelliğinde. Özgeçmişinize yer verebildiğiniz, iş arayabildiğiniz, eleman arayanların size ulaşabildiği, iş fırsatlarını takip edebildiğiniz bu alanda etkili olabilmek için neler yapabilirsiniz?

İşte, kariyer uzmanlarının görüşleriyle LinkedIn'i etkili kullanma tüyoları...


LinkedIn'i kağıt üzerindeki CV'niz gibi görmeyin

LinkedIn profilinizin kağıt üzerine yazılmış CV'nizden farklı olması gerektiğini unutmayın. Bunun için klişelerden kaçının ve yaratıcı olun. Genel kelimeleri kullanmak yerine, LinkedIn'ın dinamik ekstra özelliklerini kullanarak profesyonel kimliğinizin kalitesini artırabilirsiniz. Örneğin, önceki çalışmalarınızı, videolarınızı ya da sunumlarınızı profilinize ekleyerek iş kapasitenizi gösterebilirsiniz. Söylemektense göstermek daha etkilidir, hatırlayın!

Reklam
Reklam

Sizi bulmalarını kolaylaştırın

İşverenler, kendileri için uygun özellikteki adayı ararken LinkedIn üzerinde açık ve anlaşılır anahtar kelimeler kullanırlar. Dolayısıyla sizi bulmaları için sektörünüzü, işinizi açıklayan kelimelerin anlaşılır olmasına dikkat edin. LinkedIn'deki başlık kısmı, kim olduğunuzu özetleme imkanının yanı sıra ne istediğinizi de gösterme fırsatı sunar. Birilerinin sizin profilinize gelmesi için ne yapmanız gerektiğini düşünün, işverenlerin daha çok neleri aradığını göz önüne alın ve bunu profil başlığınıza koyun.



Başlattığınız profili tamamlayın

Bir görüşmede kırpılmış bir cevap sunmak ne kadar doyurucu olur? Öyleyse neden profilinizi yarım bırakasınız? Tamamlanmış bir profil, tamamlanmamış olana göre yedi kat, eğer fotoğraf da varsa 11 kat daha fazla görüntülenir. Birbiriyle alakasız olduğunu düşünseniz de birden fazla önceki iş konumunuzu ekleyerek profilinizi 12 kat daha fazla geliştirebilirsiniz.



Doğru yetenekleri sıralayın

Sahip olduğunuz yeteneklerinizi sıralarken dürüst olmanız önemli. Bağlantıda olduğunuz kişiler, yazdığınız yetenekleri teyit edebilirler ve önceki işvereninizden sizin bu işe uygunluğunuz konusunda referans alabilirler. Sahip olmadığınız bir yeteneği ya da yanlış bir özelliği yazarsanız, sizin hakkınızda yapılan bir araştırmada bu ortaya çıkabilir ve asıl size ihtiyacı olan işverenin size ulaşmasını engellemiş olursunuz.

Reklam
Reklam

Hayalinizdeki şirketleri takip edin

Bir rüya meslek edinmek ve sıfırdan başlamak ürkütücü olabilir. Özellikle de öğrenmeniz gereken pek çok şey varsa... Ama LinkedIn, yararınıza kullanabileceğiniz bir meslek bilgi merkezi konumunda. Üç milyonun üzerinde şirket sayfası bulunan LinkedIn'de yapmanız gereken, çalışmak istediğiniz şirketleri takip etmek olmalı. Böylelikle şirketler ilan verdiklerinden bundan haberdar olabilirsiniz. Ayrıca şirket sayfaları, bağlantı kurduğunuz insanlar arasında bu şirketlerde çalışan bulunup bulunmadığını görmenizi de sağlar.



Profilinizi yeni bir kariyere uygun hale getirin

Alakasız bir sektörde yıllarınızı geçirdiğinizde yeni bir kariyer oluşturmak için yetenekleriniz uygun görünmeyebilir. LinkedIn'in iş arama aracı sayesinde iş ilanına uygun profil oluşturabilirsiniz. İş ilanında istenen anahtar yetenekler arasından sizin ilgilendiklerinizi seçin. Yöneticilik, organizasyon, takım çalışması, esnek çalışma ya da diğer özellikler ne ise, size uygun olanları kendi profilinize ekleyerek CV'nizi istenen işe uygun hale getirin.

Reklam
Reklam


Dedektiflik yapın

Görüşmeye ne kadar hazırlanırsanız hazırlanın, hiçbir zaman soruları tahmin edemezsiniz. Ama şimdi en azından görüşme öncesinde potansiyel patronunuzla ortak bir zemin bulabilirsiniz. Ortak bağlantılar, mevcut işinde ne kadar süredir bulunduğu, önceki deneyimleri, yetenekleri ve ilgi alanlarını görebilirsiniz. Tüm bunlar görüşmede o ilk başlardaki saçma sessizliklerin oluşmasını önlemede, konuşacak şeyler bulmada çok etkili.


Bağlantı ağınızı kurun

Yazılı olmayan kurala göre başarılı bir LinkedIn profili için minimum bağlantı sayısı 50 olmalı. Bağlantı kurmaya önce arkadaşlarınızdan, aile çevrenizden, iş arkadaşlarınızdan başlayın, zamanla onların sahip oldukları bağlantılardan yeni kişilere ulaşacaksınızdır. Ancak bağlantı isteği gönderdiğiniz kişinin mesaj kutusuna soğuk bir hazır LinkedIn mesajı düşmesindense mesajınızı kişiselleştirin. Bu size daha fazla arkadaş bağlantısı kazandıracaktır.


Kendi fırsat kapılarınızı açın

İşiniz yoksa kendinizi görünmez hissetmeniz normal. LinkedIn'in güzel bir özelliği de "gruplar". Dahil olduğunuz gruplar sizin hangi alanlara daha fazla ilginiz olduğunu işverene anlattığı gibi görünür olmanızı da sağlar. İnsan kaynakları uzmanları, işverenlerin bu grupları dikkatle takip ettiklerini hatırlatıyor. Bugün, iki milyondan fazla LinkedIn grubu sayesinde üyeler görüşlerini ve bilgilerini paylaşıyorlar. Gruplar, diğer profesyonellerle ortak bir zeminde buluşma imkanı sağlıyor. Dolayısıyla iş size gelmiyorsa siz ona gitmek için böyle bir fırsat yaratabilirsiniz.

Reklam
Reklam

İş arama konusunda istekli olduğunuzu gösterin

"İş arayan" özelliği ile geniş LinkedIn dünyasının anahtarını alın. 30 günlük deneme paketi olan, daha sonra ücrete tabi olan "İş Arayan Rozeti" edinerek potansiyel işverenlere, fırsatlara açık olduğunuz mesajını verebilirsiniz. Bu özellik, sizi diğer potansiyel adaylardan ayırmaya, diğerlerinden üstünlük sağlamaya yarar. İş Arayan Rozeti (evrak çantası) profilinizde ve arama sonuçlarında adınızın yanında gösterilebilir ve böylece işe alma görevlileri tarafından fark edilmenizi sağlar.


Konuyla ilgili diğer haberlerimiz

İş görüşmesinde işi almak için 4 taktik

İş görüşmesi için nasıl giyinmeli?

İş bulmanın püf noktaları