"İş dünyasının görüşleri önemli"

ANKARA (İHA) - TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Türk iş dünyasının AB uyum ve bütünleşme sürecinin en önemli aktörlerinden olduğu belirterek, görüş ve önerilerinin düzenli olarak müzakere sürecine aktaracak bir mekanizmanın acilen kurulması gerektiğini bildirdi.

TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun evsahipliğinde gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ile Konsey Başkanı ve üyelerinin de hazır bulunduğu Konsey Toplantısı'nda, Türk ticari ve sanayiiyle Ticaret ve Sanayi Odaları'nın sorunları detaylı biçimde masaya yatırıldı. Toplantının ardından ortak bir bildiri yayınlandı. Bildiride, iş dünyasının, AB uyum ve bütünleşme sürecinin en önemli aktörlerinden olduğu belirtilerek, iş dünyasının görüş ve önerilerinin düzenli olarak müzakere sürecine aktaracak bir mekanizmanın acilen kurulması gerektiği vurgulandı. Yatırım Teşvik Sistemi'nin, bölgelere ve sektörlere göre farklılık gösterecek şekilde yeniden dizayn edilmesi gerektiği belirtilen bildiride, şu görüşlere yer verildi:
"Mevcut sistemin, bölgesel dengesizliği, verimsiz özel sektör yatırımlarını arttırmakta ve özel sektör yatırımlarını israf etmektedir. Bölgelerarası gelişmişlik farkları ortadan kaldırılarak iç göçün önlenmesi sağlanmalıdır. İstihdam artışı ancak istihdam maliyetlerinin düşürülmesiyle mümkündür. Sosyal Güvenlik Reformu bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmeli ve sistemin açığı kapatılarak işverenin üzerindeki maliyetler aşağı çekilmelidir. Sanayiimizi haksız rekabetten korumak için gümrüklerimiz rehabilite edilmeli ve kayıtdışı ekonomi önlenmelidir. İthalatta kalite, fiyat ve mal kontrolü titizlikle yapılmalıdır. Özellikle tüketim malı ve ara malı ithalatına dikkat edilmelidir. Çevre kirliliği, turizm ve ekilebilir araziler açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Enerji maliyetleri aşağıya çekilmeli ve satış fiyatı içindeki ilgisiz eklentiler kaldırılmalıdır. Elektrik ve doğalgaz dağıtımında özelleştirme hızla tamamlanarak serbest rekabete açılmalıdır."

Reklam
Reklam