İş dünyasının umutları başka bahara kaldı

BURSA (İHA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından reel piyasaların nabzını ölçmek ve geleceğe yönelik öngörüde bulunmak için ilk defa yapılan KOBİ araştırmasının sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre, ticaret erbabı piyasalardaki hareketsizlikten sıkıntılı.

KOBİ'lerin ve ticaret kesiminin nabzını tutan anket çalışmasında, yılın ilk 4 ayında, toplam 4'er kez yaklaşık 500 ticaret erbabıyla yüzyüze görüşüldü. Anket sonuçlarına göre, piyasa yılbaşında tedavüle giren Yeni Türk Lirası'na Ocak ayında alıştı. Yılbaşında ticarete alım olarak yansımayan enflasyondaki düşüş eğiliminin etkisinin de hala aynı olduğu görülüyor. Yılın ilk 4 ayında umutlarını sürekli dini bayramlardan Sevgililer Günü'ne, Anneler Günü'nden Babalar Günü'ne erteleyen ticari kesimde, yılbaşında altın ve döviz fiyatlarındaki düşüşün sektörde sebep olduğu tedirginlik ve memnuniyetsizlik de halen devam ediyor. BTSO KOBİ araştırması anket sorularını cevaplayan ticaret kesimi, kredi kartı borçları biriken ve gayrimenkul almak üzere düşük faizli banka kredisi alan tüketicilerin bu tercihlerinin piyasaya "tüketimi kısmak" şeklinde yansıdığı yorumunu yapıyor.

Reklam
Reklam

Ocak ayında BTSO'nun araştırmasına katılanların yüzde 47.6'sı, satışlarında azalma olduğunu ifade etmişti. Bu oran, Şubat ayındaki ankette 67.5'e çıktı. İlk ay satışlarının yüzde 19.7'si arttığını kaydedenlerin oranı ise Şubat anketinde yüzde 9.4'e kadar düştü. Ankete katılanlara sorulan "Gelecek ay ki satışlara ilişkin beklentiniz ne yöndedir?" sorusuna cevap veren firmaların yüzde 44.4'ü hiçbir değişiklik beklemediğini, yüzde 21.3'ü düşüş beklediğini ve yüzde 34.1'i de artış beklediğini belirtti.

Şubat ayında ticaret erbabının yüzde 45.6'sı indirim yapmadığını belirtirken, "Satışlarınıza ilişkin öncelikli sıkıntılarınız nelerdir?" sorusuna yüzde 48.2 oranında "satışların düşmesi", yüzde 32.4 oranında "nakit sıkıntısı" ve yüzde 16.6 oranında da "maliyetlerin yükselmesi" cevabı verildi. Anketten çıkan bir diğer sonuç da, gıda sektöründe faaliyet gösteren ticaret erbabının diğer sektörlere oranla daha ciddi sıkıntılar yaşadığı yönünde. Gıda sektörü temsilcileri bunu, sayıları artan marketlerle rekabet edememelerine bağlıyor. Ticaret kesimi, toplumda faiz oranlarının düşmesi sonucu ortaya çıkan banka kredisiyle uzun vadeli borçlanıp gayrimenkul alımına yönelme ve biriken kredi kartı borçlarının faizli ödemelerinden dolayı tüm sektörlere yönelik talebin azaldığı görüşünde.

Reklam
Reklam

Mart ayında düzenlenen ankette, "Mart ayını değerlendirdiğinizde satışlarınızın durumu ne olmuştur?" sorusuna ankete katılanların yüzde 42.3'ü "azalma olmuştur", yüzde 34.06'sı "hiçbir değişiklik olmamıştır" ve yüzde 23,62'si de "artma olmuştur" şeklinde cevap vermiştir. Ankete katılanların yüzde 54.9'u satışlara ilişkin artış beklentisinde, yüzde 29.1'i hiçbir değişiklik beklemiyor, yüzde 15.9'u ise düşüş beklentisini koruyor. Mart ayının vergi ayı olmasından da etkilenen piyasalarda yüzde 75.5'e varan oranlarda henüz indirim yapılmadığı gözleniyor. İlk 3 ayda gözlenen öncelikli sıkıntılara Mart ayında, döviz kurlarındaki düşüş ve YTL'nin yüksek değerini koruması faktörleri de ekleniyor.

Bursa'da faaliyet gösteren KOBİ'lere yönlendirilen "Nisan ayında satışlarınızın durumu ne olmuştur?" sorusuna yüzde 41.4 oranında "azalma olmuştur", yüzde 26.6 'hiçbir değişiklik olmamıştır' ve yüzde 31.9 oranında da "artma olmuştur" cevabı verildi. Nisan ayında, yaz sezonunun başlaması ve havaların düzelmesi ile satışların artacağı beklentisinde olanların oranı Mart ayındakine benzer şekilde yüzde 54.8 iken, ticaret yapanların yüzde 30.7'si hala hiçbir değişiklik beklemiyor, yüzde 14.4'ü ise düşüş beklentilerini muhafaza ediyor.

Reklam
Reklam