İş Dünyasının Yükselen Değeri: Veri

Günümüz iş dünyasının en önemli olgusu verinin rolü git gide büyüyor. Veriyi daha işlevsel kullanan kurumlar rekabette bir adım öne geçiyor. Peki veri nasıl daha işlevsel kullanılabilir?

Dijitalleşme deviniminin iş dünyasına en büyük etkilerinden biri veri üzerinde gerçekleşti. Eskiden –bugüne nazaran- pek de önemsenmeyen veri, günümüz iş dünyasının en değerli olgusu konumunda.

IT’nin iş süreçlerine iyiden iyiye girmesiyle, birçok kurum ölçeğinin ötesinde faaliyet gücüne kavuştu. Bu da kurumlar için başa çıkılması ve değerlendirilmesi gereken veri miktarını bir hayli artırdı. Artık görmezden gelinemeyecek bir hal alan veri, kurumlari bir yol ayrımına sürükledi: Ya IT bütünüyle iş süreçlerine dahil edilecek ve veri işlevsel kullanılacak, ya da geleneksel iş süreçleriyle faaliyet gösterilmeye devam edilecekti. Ne yazık ki ülkemizdeki küçük ve orta ölçekli kurumlarin büyük bir bölümü yanlış yolu seçti. Bu yanılgının yegâne sebebi ise bilinçsizlikti. Neyse ki ilk anda hata yapan kurumlarin büyük bir bölümü, artık IT’nin ve verinin işlevsel kullanımının değerini anladı.

Reklam
Reklam

IT konusunda bilinçli olmak şart
IT ile verinin ilişkisi bir hayli ilginç. Bunlardan yalnızca bir tanesini seçme gibi bir şansınız yok. IT’yi iş süreçlerinize dahil etmeden veriyi işlevsel kullanamazsınız, verinin önemini gözetmeden de IT yatırımlarınızdan tam randıman alamazsınız.

Veri ve IT arasındaki ilişkiyi tam olarak kavramak ve üzerine fikirler türetmek için oldukça işlevsel bir yol var. Geleneksel iş süreçlerini benimsemiş bir kurum hayal edin. Söz konusu kurumun IT yatırımları yapmaya başladığını ve yavaş yavaş tüm iş süreçlerinin sarmal ve IT destekli hale geldiğini düşünün. Bu iş süreçlerine yakından baktığınızda, her birinin veri odaklı olduğunu ve IT’nin verinin daha hızlı ve esnek şartlarda kullanılmasını sağladığını göreceksiniz. Sonuç olarak IT’nin size veriyi hızlı ve işlevsel şekilde kullanma ve “bilgi” yaratma şansı kazandırdığı gerçeğini göreceksiniz.

Ben sana veriyi kullanamazsın demedim, veriden değer yaratamazsın dedim
Geçtiğimiz aylarda kurumumize gelen bir telefon çağrısı verinin işlevsel kullanımını sorgulamamıza neden oldu. Güvenlik sistemlerini kullandığımız firma, bizi arayıp hâlihazırda kullandığımız ürünü bize satmaya çalıştı. Oysa ki biz zaten söz konusu ürünü birkaç yıldır kullanıyorduk. Ancak telefonun diğer ucundaki kişi bundan bihaberdi.

Reklam
Reklam

Bununla da sınırlı kalmayan firma, adres bilgilerine sahip olduğu herkese bir ekip göndererek, güvenlik sistemlerini pazarlama hamlesi yaptı. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, bizim kurumumuza de bu ekiplerden bir tanesi geldi. Binadaki tüm kurumlar söz konusu güvenlik firmasının ürünlerini kullanmasına rağmen, pazarlama ve kurulum ekipleri aynı ürünü satmak için gönderilmişlerdi. Neyse ki kısa bir süre sonra ekipler gerçeği anlayıp geri döndüler.

Olayın başrol oyuncusu olan kurumun iş süreçlerindeki hatalarını bir kenara bırakıp yanlışın temeline indiğimizde, veriye gerekli titizliği göstermediğini görüyoruz. Bu da bize veriye gerekli önem gösterilmediği takdirde, onu işlevsel kullanmanın ve bilgi veya değer yaratmanın imkansıza yakın olduğunu gösteriyor.

[

****](http://itadvisor.com.tr/is-dunyasinin-yukselen-degeri-veri/)