İş Güvenliği Uzmanı Ve Hekimi Bulundurma Tarihleri Ertelendi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yapılan değişiklikle iş güvenliği uzmanı ve hekimi bulundurma zorunluluğu tarihleri...

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yapılan değişiklikle iş güvenliği uzmanı ve hekimi bulundurma zorunluluğu tarihleri ertelendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre ülkemizde her gün 172 iş kazası gerçekleşip bu kazalar sonucunda da 4 kişi hayatını kaybederken, 6 kişide sürekli iş göremez duruma gelmekte. Bu veriler ışığında 30 Haziran 2012 tarihinde tüm çalışanları kapsayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınlandı. Fakat geçen süre içerisinde özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı istihdamı konusunda yaşanan aksaklıklar sebebiyle 14 Haziran 2013 tarihinde TBMM’ne yasada değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi götürüldü. Değişiklik kapsamında iş güvenliği uzmanı ve hekimi bulundurma zorunluluğunda erteleme yoluna gidildi.

Reklam
Reklam

Komisyon tarafından kabul edilen yasa kapsamında yürürlükte değişiklikler gerçekleşecek. Yasayla birlikte daha önceden kamu çalışanları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve hekimi bulundurma hakkı yayım tarihinden itibaren 2 yıl sonra iken yeni teklifte 4 yıl sonra olarak değiştirildi. 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri içinde iş güvenliği uzmanı ve hekimi bulundurma hakkı 1 yıldan 2 yıla çıkartıldı.

İş Hukuku Enstitüsü Başkan Yardımcısı Naciye Uçar; yaptığı açıklamada; “14 Haziran 2013 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan ‘Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ TBMM Komisyonlarında kabul edilmiştir. Öngörülen bu torba yasa içinde ’20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun’ yürürlük süresi değiştirilmek istenmektedir. Maddenin değişiklik gerekçesi ‘uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi’ olarak gösterilmiştir. Mevcut yasanın yayınlanmasının üzerinden 1 yıl geçmiştir. C sınıfı iş güvenliği uzmanı sayısı konusunda birçok kişi sertifika almıştır ancak A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzman sayısı yeterli seviyeye çıkamamıştır. Yasanın ilgili maddesinin ertelenmesi yerine, fiilen çalışan ve meslek tecrübesi bulunan iş güvenliği uzmanı sertifikası almış kişilerin A ve B sınıfı belgeye daha hızlı biçimde sahip olması sağlanmalıdır. Düşünülen ertelemenin A ve B sınıfındaki eksikliği giderme konusunda mevcut düzenlemeler ile herhangi bir fayda sağlamayacağını düşünmekteyiz. Çünkü A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için iş güvenliği uzmanı olarak; belli bir süre çalışma şartı bulunmaktadır. Yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi, işçi sağlığının ve güvenliğinin sağlamasına önem verilmesi ekonomik büyümenin devamı için yapılması gereken bir zorunluluktur” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz