İş Güvenliği Ve Iş Sağlığı Çat Kapı Gezen Müfettişlerle Denetlenecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin bütün sektörlerde ve işletmelerde...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin bütün sektörlerde ve işletmelerde uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek için bin iş müfettişi görevlendirdi. İşçilerin sağlıklarına zarar verebilecek durum ve şartlardan korumak, iş kazalarını en aza indirmek ve iş güvenliği bilincini ve kültürünü yaygınlaştırmanın amaçlandığı çalışmada müfettişler sahaya inerek sektör ve firmalara yönelik çat kapı denetimler yapıyor.

Haziran ayında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,1 Ocak 2013’te yürürlüğe girmişti. İlk 6 aylık süreçte bakanlık teşkilatları toplumda iş güvenliğinin önemi ve gerekliliği ile ilgili bilinci yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bir yandan Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) koordinasyonunda yürütülen eğitim ve tanıtım çalışmalarıyla toplum kesimleri bilgilendirilirken, öte yandan görevlendirilen müfettişler sektörlerde iş güvenliği tedbirleriyle ilgili denetimler gerçekleştiriyor.
Firma ve işletme bazında yapılan denetimlerde ilk etapta müessesenin iş güvenliğinde eksiklikleri olup olmadığı tespit ediliyor. Belirlenen eksikliklerin giderilmesi için işletme yetkililerine süre verilip takip edilmesi için Samsun İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Verilen sürede giderilmesi istenen eksiklikler tamamlanmamışsa 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’a muhalefet etmek suçu kapsamında önemli miktarlarda para cezaları kesiliyor.

Reklam
Reklam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş müfettişi sayısını artıracağını ifade eden Samsun İş Kurumu İl Müdür Hasan Kılıçarslan, iş güvenliği tedbirlerinin uygulanması konusunun çok önemli olduğunu söyledi. İş müfettişlerinin ülke genelinde başladıkları sektör ve işletme denetimlerini sürdürdüğünü ifade eden Kılıçarslan, “Şu an bilgilendirme ve bilinçlendirme süreci olduğu için cezai yaptırım uygulanmıyor. Ama bakanlığımızın iş müfettişleri, hem görevlendirme hem de şikayet üzerine iş yerlerine her an gelip denetim yapabiliyor, yapıyor. Bin tane iş müfettişi var. Bu sayı daha da artacak. Bunların hepsi sahada geziyorlar. Denetimlerde düzeltilmesini veya giderilmesini istedikleri eksiklikler yoksa problem yok. Varsa bunların takiplerini biz yapıyoruz. Eksikliklerin biran önce tamamlanması ve bunlara dikkat edilmesi lazım. Cezai işlem uygulanmasına yönelik bize dosya gönderdiklerinde de hemen işlemi uygulayacağız. Herkes önlemini almalı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda belirlenen tedbirlere harfiyen uymalı." bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

İş sağlığı ve güvenliği konusunda Samsun’daki bilinçlenmenin giderek arttığına da değinen İl Müdürü Kılıçarslan, “Yasa çeşitli iş kollarında başladı. Kamuda da 1 Ocak 2014’te başlayacak. Bu süre içinde iş sağlığı güvenliğinde sınıflarına göre yeterli derecede uzman yoktu, oluşturuldu. Bize kayıtlı mühendis ve teknik elemanların bu eğitimlere katılıp gerekli belgeleri almalarıyla ilgili çalışmalarımız var. Bunu bu yıl çok yönlü olarak çalışarak önce bilinci artırıp sonra sahaya inip kanuni yaptırımları uygulamaya yönelik bu iş güvenliği en asgariye çekmek istiyoruz. Kanunlar çok açık ve net. Önce bilinçlendirme sonra kanuni yaptırımlarla iş güvenliğinde iyi sonuç alacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: