İş kaza ve hastalıkları 2 milyon can alıyor

NEW YORK - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iş kazaları ve mesleğe bağlı hastalıklar yüzünden dünyada her yıl 2 milyondan fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

Örgütün açıklamasında, gelişmekte olan ülkelerde hızlı sanayileşme yüzünden iş kazaları ve mesleğe bağlı hastalıklardan ölümlerin hızla arttığına dikkat çekildi ve buna karşı önlem alınması istendi.

Açıklamaya göre, kanserden solunum hastalıklarına kadar mesleğe bağlı bir çok hastalık, iş kazalarından 4 kat fazla can aldı. Meslek hastalıklarından yaşamını yitirenlerin sayısı 1.7 milyon'u buluyor.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Birimi Müdür Yardımcısı Kerstin Leitner da yaptığı açıklamada, iş güvenliği ve sağlığında önemli gelişmeler sağlandığını ancak bunun halen çalışanlar için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Alınan bilgiye göre, her yıl inşaat sektöründe en az 60 bin iş kazası meydana geliyor ve bu kazalar sonucunda her 10 dakikada 1 işçi hayatını kaybediyor. İş kazaları sonucu ölenlerin yüzde 17'sinin inşaat işçileri oluşturuyor. İnşaat işçileri başta asbest gibi kimyasalların etkisi olmak üzere bir çok ölümcül riskle karşı karşı bulunuyor.

Sadece asbestin yol açtığı hastalıkların yılda 100 bin can alıyor. Zirai ilaçlar da her yıl 70 bin insanın ölümüne ve en az 7 milyon kişinin hastalanmasına neden oluyor.