İş Kazalarında Korkutan Rakam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, iş...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, iş kazalarında oluşan maddi kayıpların gayri safi milli hasılanın yüzde 3'ü ile 5’i arasında olduğunu söyledi.

BTSO’da düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu'nda, Bursa iş dünyasına 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun çalışma hayatına getirdiği yenilikler anlatıldı.

Katılımcılara kanun hakkında bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, yasanın 1 milyon 336 bin işletmeyi ve çalışanları kapsadığını söyledi. Gerim, dünyada 1 milyon iş kazası olduğunu, Türkiye’de ise her gün 173 iş kazasında 4 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. İş kazalarının yüzde 76’sının KOBİ’lerde meydana geldiğini ifade eden Gerim, “Kayıpların oranı Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 3'ü ile 5 arasında değişiyor ve maliyeti 8 milyon Türk Lirası'nı buluyor. Kazalarda işverenin kaybı ise 500 bin doları buluyor” dedi.

Reklam
Reklam

“MESLEK HASTALIKLARINDA AKCİĞER BİRİNCİ SIRADA”

Her yıl dünyada 160 milyon kişide meslek hastalığı tespit edildiğini belirten Gerim, 2010 yılı verilerine göre Türkiye’deki meslek hastalığının yalnızca 10 kişide görüldüğünü ve meslek hastalıklarının tespit edilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışmalara başladıklarına dikkat çekti. Meslek hastalıklarında akciğer hastalıklarının ilk sırada yer aldığını ifade eden Gerim, “Cilt kanseri başta olmak üzere kanserler ve işitme kaybı gibi hastalıklar meslek hastalıklarında başı çekiyor” şeklinde konuştu.

Kanunun farkındalık oluşturmak adına önemli olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “İş güvenliği konusu sadece işvereni ilgilendiren bir konu değil. İş güvenliğinin işçi tarafından da içselleştirilmesi gerekiyor. Toplumda ancak farkındalık oluşturulduktan sonra yaşanan iş kazalarının azalması mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: