Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Ali İhsan Sulak, "Dünyada her gün 1 milyon iş kazası olmakta, 5 bin 534 kişi işle ilgili hastalığa yakalanmakta, 879 çalışan ise iş kazası ile ölmektedir" dedi.
Sulak, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, meclis salonunda düzenlenen, "İş Sağlığı ve Güvenliği" toplantısında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
İş güvenliğinin, çalışma, işletme ve üretim güvenliğini kapsadığını ifade eden Sulak, şunları söyledi:
"Yeni İş Sağlığı Kanunu'nun yaklaşımı risk değerlendirmesi, çalışanların katılımı, uzman katkısının sağlanması, çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi, koruma, önleme ve geliştirme anlayışı, kontrol ve denetim, çalışanların sorumluluk alması, kayıt ve istatistik tutma, malzeme ve ekipmanın kontrolü gibi önemli konuları kapsamaktadır. Güvenliği sağlamanın 3 ana kuralı ise güvenliği ve sağlığı tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması, güvenliği ve sağlığı tehdit eden gelişmelerin zamanında tespiti ve önlenemeyen kötü sonuçların en aza indirgenmesini içermektedir. Tüm bunlar içerisinde çalışma hayatının taraftarları devlet, işveren ve çalışanlardır. Devlet, gözlemci, aydınlatıcı, teşvik edici, arabulucu, gerekli koşul ve standartları mevzuatla düzenlemek ve denetimi yapmakla yükümlüdür. İşveren ise işle ilgili her konuda çalışanların sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlüdürler. İşletmeler, ister hukuki yükümlülük nedeniyle isterse ekonomik nedenlerle olsun bu konuda uğraş vermekten ve harcama yapmaktan kaçınmamalıdır."
Hiçbir işin, bir insanın sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atacak kadar acil ve önemli olmadığını vurgulayan Sulak, şunları söyledi:
"Dünyada her gün 1 milyon iş kazası olmakta, 5 bin 534 kişi işle ilgili hastalığa yakalanmakta, 879 çalışan ise iş kazası ile ölmektedir. Ülkemizde ise, her gün 172 iş kazası olmakta, 4 kişi kaza nedeniyle ölmekte, 6 kişi ise sürekli iş göremez hale gelmektedir. Ulusal ölçekte iş kazalarının ölçülen maliyeti ise gayri safi milli hasılanın yüzde 4'ünü bulmaktadır. Kişisel ölçekte, tedavi, bakım ve tazminat giderleri ise kişi başına ortalama 100 bin ile 350 bin lirayı bulmaktadır."
Toplantıya GTSO Başkanı İsmail Akçay, Çalışma ve İŞKUR Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Aytaç Üzülmez, oda başkanları ve iş adamları katıldı.
Muhabir: İbrahim Özdemir
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz