“iş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu” Tanıtıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında her işyerlerinin, işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olduğunu belirterek, “Uygulamanın 5 yıllık sürece yayılmasını, işyeri sağlığı uzmanları yetiştirilmesi konusunda sürecin kısaltılmasını talep ediyoruz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından Gaziantep Dedeman Hotel’de düzenlenen seminerde, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” tanıtıldı.

Reklam
Reklam

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, yaptığı konuşmada, ülkemizde verimliliği artırmanın yollarından birisinin de işyerlerinin sağlıklı ve güvenli ortamlarıyla sağlanabileceğini, bu açıdan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu önemsediklerini söyledi. İşyerlerinin, kendileri ve çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uyması gerektiğini ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Fakat, 6331 Sayılı Kanun’un, uygulama ve zamanlama konusunda bazı sıkıntılar var. 1 Ocak 2013’ten itibaren kanun kapsamında, her işyeri, işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. Bu uygulama, çalıştıracak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulmak açısından işvereni sıkıntıya sokacaktır.”

“İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI YETİŞTİRMEK İÇİN BİZE MÜSAADE EDİN”

6331 Sayılı Kanunun; çok tehlikeli işyerlerinde A sınıfı, tehlikeli işyerlerinde B sınıfı ve az tehlikeli işyerlerinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi çalıştırmayı yükümlü kıldığına dikkati çeken Konukoğlu, “Gaziantep’te bildirge veren işyeri sayısı 26 bin civarında, çalışan sigortalı sayısı 215 bin kişi. Gaziantep’te bildirge verenlerin yüzde 50’sini C sınıfı kabul etsek bile, 13 bin iş güvenliği uzmanı ve 13 bin işyeri hekimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu rakam bile, Türkiye’de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ihtiyacının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kanun kapsamında para cezalarının çok ağır olduğunu, bunun düşürülmesi gerektiğini ifade eden Konukoğlu, “Bugün 50 kişinin altında çalışanı olan işyerlerimizin, KOBİ’lerimizin bu ağır hükümleri kaldırma şansı sıfırdır. Bin liradan başlayıp 400 bin liraya kadar ceza yeme durumu var. Bizim sermayemiz kaç para ki, bunun altından kalkmak mümkün olmayacak” dedi.

Uygulamaya geçmek için yeterli zaman olmadığını belirten Adil Konukoğlu, Türkiye’de toplam 14 bin 500 “C lisanslı iş güvenliği uzmanı” olduğunu ve sınavların 6 ayda yapılacağına dikkati çekti. Konukoğlu, şöyle konuştu:

“TIRNAĞINA ZARAR GELEN İNSANIN ISTIRABINI BİZ ÇEKİYORUZ”

‘’İş güvenliği uzmanı sınavı her ay yapılmalı ki, sanayiciler olarak elemanlarımızı eğitimlere gönderelim. Aldıkları sertifikalarla bir an önce başlatalım. Çünkü, her tırnağına zarar gelen insanın ıstırabını biz çekiyoruz. Biz ister miyiz, bir elemanımızın herhangi bir sıkıntısı olsun? Günlerce yatamıyoruz. Kanun çıktığına göre, iş güvenliği uzmanı arkadaşlarımızı bir an önce yetiştirelim. Bunun için bize müsaade edin. Mutlaka bu konuda bize esneklik getirilmesini özellikle talep ediyoruz ve uygulamanın 5 yıllık sürece yayılmasını doğru olduğunu, işyeri sağlığı uzmanları yetiştirilmesi konusunda sürecin kısaltılmasını özellikle altını çizerek talep ediyoruz. Bu konu çok önemlidir. Sanayicimizden ben her gün yüzlerce telefon alıyorum, ‘sayın başkan ne yapacağız’ diye.”

Reklam
Reklam

Konukoğlu, teknik lise mezunlarına da C sınıfı iş sağlığı uzmanı olabilme şansı verilmesini istedi. İşyerlerinde her türlü önlem alınmasına rağmen, yaşanabilecek iş kazalarında işveren ve işveren vekilleri sorumlu tutulmaması gerektiğini de vurgulayan Konukoğlu, “İş güvenliği uzmanı çalıştırmak için İş-Kur’a başvuran işyerleri, kendilerine uzman gönderiline kadar cezalardan muaf tutulmalıdır’’ dedi.

Kanunla ilgili tebliğ, yönetmelik ve uygulama esaslarının Henüz çıkmamış olmasının da belirsizlikler doğurduğunu belirten Konukoğlu, “Hedefimiz, tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği standartlarını en yüksek seviyeye çıkarmaktır. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun da gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde hedefimize önemli katkılar sunacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

“ANTEP’TE İŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA İYİ ÖRNEKLER VAR”

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim de konuşmasında, Bakanlık olarak 81 ilde kanunu tanıtma toplantıları başlattıklarını söyledi. İkincil mevzuat hazırlıklarının sürdüğünü, tüm toplumun görüş ve düşüncelerini alarak mevzuata aktarmak istediklerini belirten Gerim, iş sağlığı ve güvenliği konusunun bütün ülkelerinin sorunu olduğunu, dünyada iş kazaları ve meslek hastalıklarından yılda 2,3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Gerim, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“Türkiye, ekonomik olarak çok iyi noktalara geldi. Toplumdaki gelişme ve sosyal refahın artmasıyla birlikte çalışana verilen değerde birkaç kat daha artıyor. Çünkü işveren kaliteli ürün üretmek için rekabet etmek için bu çalışmayı yapmalı. İş kazalarının olmaması meslek hastalıklarının ortaya çıkmaması için düzgün çalışma ortamının temini gerekmektedir.”

Türkiye’de kayıtlı 33 bin işyeri hekimi ve 13-14 bin civarında iş güvenliği uzmanı olduğunu belirten Gerim, “Mükemmellik bir hedeftir. Yasa uyguladıkça geliştirme, daha iyi çözümler bulma imkanımız olacak. Gaziantep’te iş sağlığı ve güvenliği konusunda iyi örnekler var. Bunun Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin de katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: