İş Teftiş Kurulu Artık Ceza Odaklı Denetlemeyecek

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, alışveriş merkezleri ve özel sağlık sektöründe işçilerin çalışma şartlarını iyileştirecek. İş...

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, alışveriş merkezleri ve özel sağlık sektöründe işçilerin çalışma şartlarını iyileştirecek. İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, teftişlerde en son cezaya başvuracaklarını belirterek, “Maksadımız bağcıyı dövmek değil, üzümü yemek” dedi.

İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı tarafından Bursa, Çanakkale ve Balıkesir’deki AVM’ler ve özel sağlık kurumu yetkililerine bilgilendirme semineri verildi. Merinos Kongre ve Kültür Merkezi Başkanlık Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Teftiş Bursa Grup Başkanlığı Grup Başkanı Yaşar Ata, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, 2011 yılı itibariyle kaynaklarını daha etkili bir şekilde kullanmak için çalışma hayatına ilişkin mevzuatın ihlal edildiği sektörleri belirlediğini anlattı. Programlı teftişlerin hedefinin çalışma hayatına dair kuralların ihlalini önlemek, işçi ve işverenleri iş mevzuatında yer alan kurallar hakkında bilgilendirmek olduğunu anlatan Ata, “Söz konusu tarafların mevzuat hükümlerine riayet etmelerine yönelik hassasiyetlerini artırmak ve iş mevzuatı kurallarını işyerlerinde kalıcı olarak uygulanabilir hale getirmek istiyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

“PAZARTESİ GÜNÜ TEFTİŞ BAŞLIYOR”

Ata, toplam 19 ilde uygulanacak olan alışveriş merkezlerinde çalışan işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ile toplam 6 ilde uygulanacak olan özel sağlık sektöründe çalışan işçilerin şartlarının iyileştirilmesi konulu teftiş programlarının startını verdiklerini anlattı. Ata, “18 Mart 2013 Pazartesi günü resmi olarak programa başlıyoruz. Sahada işyerlerinde noksanları tespit ediyoruz. Bu noksanlarla ilgili süre veriyoruz. Bu süre zarfında tekrar kontrole gidiyoruz. Bu kontrolde de belirttiğimiz hususları yerine getirmeyen işverenlerini de cezalandırma yoluna gidiyoruz” diye konuştu.

“BAĞCIYI DÖVMEK İSTEMİYORUZ”

Bursa Grup Başkanlığı olarak Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’deki AVM ve özel sağlık kurumlarını denetleyeceklerini ifade eden Ata, “Buradaki çalışma şartlarını iyileştirme adına, işyerlerinde alınan ücret, fazla mesai, çalışma saatlerinin düzenlenmesi, yıllık izin, haftalık izin kullanıp kullandırılmadığına bakacağız. Bu hususta işverenlere süre veriyoruz. Bu sürenin sonunda ikazlar dikkate alınmadıysa bunları cezalandırma yoluna gidiyoruz. 2011 yılında klasik teftiş sistemi anlayışından vazgeçerek, önleyici teftiş sistemine geçtik. Bu sistemin maksadı cezalandırmak değil, bilgilendirmektir. Bunların uygulanmasını sağlamak istiyoruz. Ceza bizim en son aşama. Biz cezadan yana değiliz. Gayemiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yeni teftiş sisteminin önemli bir adım olduğunu anlatan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, “Bizim alışık olduğumuz tarz bu değil. Eskiden eksikliklerin tespiti, aba altında gösterilen sopa ile işverenin hizaya getirilmesi anlayışı vardı. Bu gerçekten çok iyi bir gelişme. Türkiye’nin normalleşme süreci olarak bunu ele almalıyız” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: