İş Yemekleri ve Seyahatlerde Beslenmenize Dikkat Etmek Hiç De Zor Değil

Hepimizin başına gelmiştir. İş ya da seyahat amaçlı yola çıktığımızda ya da bir iş yemeğine gittiğimizde ya da yoğun tempoda, vakit darlığında başladığımız diyetler hep kendi kendine son bulmuştur.

Şunun da farkındayız ki yaşam alanımızın dışına çıktığımızda sağlıklı beslenme rutinlerimizi uygulamak günümüz şartlarında daha da zorlaşmaktadır.

Buna rağmen birazcık dikkatle sağlıksız tüketimlere dur diyebiliriz. Bazen hemen yanınızda duran çantanız sizin bir numaralı kurtarıcınız haline gelebilir, bazen de arkadaşınız ya da restoranttaki görevli kurtarıcınız olabilir.

FAST FOOD'TAN KORUNMA

. Küçük porsiyonlarda siparişler verin.

. Az öde, çok ye promosyonlarından sakının.

. Yağda kızarmış ürünlerden çok, ızgara edilmiş yiyecekler tercih edin.

Reklam
Reklam

. Yağda kızarmıştan başka seçeneğiniz yok ise yakınınızdaki arkadaşlarınızla yiyeceğinizi paylaşın.. Ya da yanına kocaman bir salata siparişi verin.

. Soslu, süslü salatalardan uzak durun.

RESTORANT KURALLARI

İş yaşamının olmazsa olmazı, iş yemekleri..

Restorantlarda yeni tatlar denemek hepimizin bir numaralı merakıdır. Buna rağmen biz bayanlar sağlıklı ve zinde kalmak durumundayız. Bir koltukta iki karpuz taşınamayacağı için aşağıda vereceğim ufak ipuçları işinize yarayacaktır:

. Eğer dışarda yiyorsam kendime birkaç soru sormalıyım?

Alakart menüde sağlıklı yiyecek opsiyonları var mı?

Alakart menülerin dışında, istediğim yiyeceği sipariş verebiliyor muyum?

. Şu sözlere dikkat..

Galetalanmış, kızartılmış, unlanmış yiyecekler dışında fırınlanarak, ızgara edilerek, kaynatılarak ya da buharda pişirilerek hazırlanmış yiyecekleri tercih edin.

.Peynir sosları , et sosları ve kremalı içeriklerden uzak durun. Ya da sadece tadına bakın.

. Salatalarda bir numaralı kural, en az 100 kcal içeren 1 tatlı kaşığı sos yerine balzamik sirke, limon suyu ya da nar ekşisi tercih edilmelidir.

Reklam
Reklam

. Eğer menüde hiçbir sağlıklı seçenek göremiyorsanız, ısrarla garsona istediğiniz sağlıklı lezzetlerin yapılıp yapılamayacağını sorun.

SAĞLIKLI UÇUŞLAR

. Özellikle kısa uçuşlarda ‘Ben acıkmam ki!’ bahanesiyle kendimizi kandırırız. Fakat işin sonu herzamanki gibi hüsran olur ve acıkır ya da hostesin ısrarlarına dayanamayız.

. Yapılması gereken taşıması kolay, dağılmayacak, sağlıklı yiyeceğinizi yanınızda getirmektir.

. Örneğin,

Yağsız süt veya yoğurtla birlikte kepekli/tahıllı bisküvi; Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış peynirli sandiviç; Kuru meyve, kuru yemiş karışımı gibi..

. Uzun uçuşlarınızda ise uçuş öncesinde alternatif menü içeriklerinden en sağlıklı içeriği seçerek ana öğününüzü atlamamak yönünde olmalıdır.

. Ayrıca yanınızda su bulundurmayı ihmal etmeyin. Havaalanlarının ve uçağın içindeki havalandırma ve klima sistemleri nedeniyle uçak yolculuğu vüdunuzu susuz bırakabilir, bunun sonucunda baş ağrısı, burun kanalları, ağız ve boğazınızda kuruluk hissi oluşabilir, damar dolaşımı bozulabilir.

Reklam
Reklam

Uzm. Dyt. Fatma Kocaman
www.fatmakocaman.com