Çalışmak bazen acı verici olabilir. Bunun nedeni çoğu kez fiziksel ağrılardır. Yapılan araştırmalarda çalışanların yüzde 85'i ofis araç gereçlerinin rahatsız olduğundan şikayetçi. Çoğu masa ve sandalyelerin ergonomik olmamasından şikayetçi. Ofiste çalışırken gözler, boyun, sırt, omuzlar ve bacaklarınız ağrıyorsa bu stres kaynaklı olduğu kadar ofis araç gereçlerinden de kaynaklanır.
İş yerinizde yapacağınız 5 düzenleme ile daha iyi koşullarda çalışabilirsiniz;
1) Göz yorulması, rahatsızlık ve baş ağrısı
Bilgisayar kullanıyorsanız parlaklık ayarını kısın. Işık rahatsız ediyorsa azaltın. Monitörünüzü 90 derece açıyla ışık kaynağına doğru çevirin. Bu mümkün değilse parlamayı önleyici monitör filtresi alın.
2) Boyun ve sırt ağrısı
Monitörünüzün duruşunu düzenleyin. Ekranla mesafeniz 60 cm olmalı ve ekran gözlerinizden yüzde 10 veya 20 derece aşağıda olmalı.
3) Karpal Tünel Sendromu
Çalışanların yüzde 86'sının ergonomik klavyesi yok. Bunlardan yüzde 69'unda bilek ağrısı, karpal tünel sendromu sorunu ortaya çıkıyor. Mause ve klavye düzeltin. Klavyeniz ve mause'un duruşu onları kullandığınızda sizi kamburlaştırmayacak şekilde olmalı. Kollarınız birbirine parelel, masanın üzerinde ve düz, bileğiniz de doğal pozisyonunda olmalı. Klavyeniz ve mause vücudunuza yakın olmalı, uzanmak için duruşunuzu bozmamalısınız. Klavyenin sık sık yerini değiştirmemesi ve rahat kullanmak için klavye yeri aparatı alabilirsiniz.
- - - - - -
Çoğu çalışan vücut ağrıları konusunda sandalyesini suçlar. Ergonomik bir sandalyenin ağrılarını azaltacağını düşünürler. Vücut ağrılarınız dayanılmazsa iyi bir sandalye alın. İyi bir sandalye sırtınızı kavramalı ve desteklemeli. Yüksek sandalye masaya daha hakim olmanızı sağlar ancak bacaklarınızın havada kalması kalçalarınıza daha fazla yük binmesine ve ağrıya sebep olabilir. İdeal sandalye özellikleri:
a- Sandalyenizin önünde durun ve oturma yerinin yüksekliğini dizlerinizin aşağısında olacak şekilde ayarlayın.
b- Sandalyeye oturun ve ayaklarınızı yere düz şekilde yerleştirin. Sandalyeye doğru oturup oturmadığınızı kontrol edin, sağ ve solunuzdaki boşlukları gözlemleyerek düzenleyin.
c- Koltuk sırtının ileri - geri, yukarı aşağı ayarlanıp ayarlanmadığına dikkat edin. Belinizin çukur bölgesini destekleyecek şekilde ayarlayın.
d- Kollukların düzgün olması önemli. Kollarınızı yüzde 90 açıyla yerleştirebilecek şekilde kolluklar olmalı.
5) Sızlama, ağrı ve tükenmişlik hissi
Düzenli olarak ara verin. Uzun saatler yerinizden kalkmadan çalışmak kaslarınızı güçleştirir, ağrı ve sızılara neden olur. Belirli aralıklarla yürüyüş yapın, uygun bir yerde basit hareketlerle vücudunuzu dinlendirin.