İş yerinde mutlu olmanın 10 formülü

Küresel mali krizde dünya genelinde milyonlarca insan işsiz kalırken, işlerine devam edebilen şanslı azınlık ise daha az kaynak ve maddi kazanç ile işlerine devam etmek zorunda kaldı.

Uzmanlar ise bu durumun ofis çalışanları arasında mutsuzluk yaratmaması gerektiğini, zor şartlar altında bile insanların çalışma saatlerini eğlenceli kılabileceğini belirtilityor.

Forbes dergisinin kadınlara yönelik yayımlar yapan Forbes Woman birimi, iş yerinde keyifli çalışmanızı sağlayacak 10 yöntemi sıraladı.


Ömrümüz başımıza gelenleri 'iyi' ya da 'kötü' diye tanımlamakla geçiyor. Yağmur yağmasını 'kötü' olarak görürken, bu sene ikramiye alamadığınızda bunu 'çok kötü' olarak değerlendiriyoruz. "İş Yerinde Mutluluk" adlı kitabın yazarı Srikumar Rao, "bir şeyin kötü olduğun düşünürseniz, onun etkisi de kötü olacaktır" diyor. Bu nedenle kafamızda yarattığımız bu tanımlamalardan kurtulmak gerekiyor.

Reklam
Reklam

Sizi sinirlendiren bir şeyi hızlıca akıldan çıkartabilirseniz, iş yerinde daha mutlu olabilirsiniz.


Çalışmak için kendinizde yeterli gücü bulamıyorsanız, en azından kendinize yapılacaklar listesi hazırlayın ve hedeflerinize ulaştıkça üzerini karalayın. Bu, size, kontrolü az da olsa elinize aldığınızı hissettirecektir.


İş yerinde yaptığınız işe odaklanırsanız ve dikkatinizi tam olarak verirseniz, hem zamanın daha çabuk geçtiğini hisseder hem de yaptığınız işten keyif alırsınız.


Olumsuz düşünceler, insanı mutsuz olmaya iter. Düşüncelerinizi yönlendirerek kafanızdaki kargaşaya son verin. Güzel bir anınızı aklınıza getirin ve sinirlendiğiniz zaman o anı gözünüzün önüne getirin.


İş yerleri her zaman streslidir ve çalışanların bu durumla baş etmeleri gerekir. Ancak alkol ve televizyon bağımlısı hale gelmek makul bir çözüm değildir. Bunun yerine, gün içinde sizi enerjik kılacak aktivitelere yönelin. Örneğin öğle yemeklerini kısa tutup, size ayrılan sürede kısa bir yürüyüş yapmak ya da sessiz bir yerde dinlenmek, çalışma saatlerinizi daha verimli kılabilir.

Reklam
Reklam

Çalıştığı şirketin misyonuna kendini daha yakın hisseden ve yaptığı işin değerli olduğunu düşünenler, ofis yaşamında daha mutlu olan insanlardır. İşinizin anlamsız olduğunu düşünüyorsanız, yaptığınız şeye daha büyük bir çerçeveden bakmayı bilin.


Çalışma arkadaşlarınızı, patronlarınızı ya da müşterileriniz kategorize etmek kolay. Ancak iş yerinde ilişkilerinizi güçlendirmek istiyorsanız, etrafınızdakilerle ortak bir nokta bulmak zorundasınız. İş arkadaşlarınızla geliştirdiğiniz ortak bir dil, mesai saatlerinizi daha verimli kullanmanıza yardımcı olacaktır.


Uzmanlar, çalışanların istifa etmelerinin en büyük etkenlerinden birinin, zor patronlar olduğunu söylüyor. Siz dahil, etrafınızdaki herkes zor patronlarından şikayet ediyor. Bu durumda yapılacak en iyi şey, patronunuz iş saatlerinde stresli olduğu gerçeğini kabul edip, hoşgörülü davranabilmek.


İşinizle ilgili her şeyi doğru yapıp yine de yaptığınız şeyden memnun olamıyorsanız ya da mesai saatlerini eğlenceli kılmak adına elinizden geleni yapsanız da saatleri saymaya devam ediyorsanız, başka bir iş bulma zamanını gelmiş demektir. Bu durumda mutsuz olduğunuz yerde kalmaya devam etmek kimsenin yararına olmayacaktır.

Reklam
Reklam