Türkiye - Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) ile Mersin Üniversitesi'nin (MEÜ) çeşitli konularda işbirliği yapacak.
TISİAD'tan yapılan açıklamada Dernek Başkanı Nevaf Kılıç, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. K. Süha Aydın’ı ziyaret ederek, işbirliği talebinde bulundu. Dernek çalışmaları ve hedefleri ile ilgili Rektör Aydın’a bilgi veren Kılıç, daha birkaç ay önce Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan derneğin önemli bir açığı kapattığını söyledi.
Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri olan Irak’ın, Almanya’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 2’nci ülke olduğunu söyleyen Kılıç, Irak’a 2011 yılında yapılan ihracatın 8.2 milyar dolar tutarında olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin 2011 toplam sefer sayısı 1 milyon 191 bin 699 iken bunun 522 bin 642’si Habur Sınır Kapısı’ndan yapıldığını hatırlatan Kılıç, "Irak ile yapılan ticaretin sıcak para anlamına geldiği de unutulmamalıdır. Dünyada müteahhitlik alanında en çok proje aldığımız 5’inci ülke ise yine Irak’tır. Tüm bu veriler bizlere göstermektedir ki, Irak bizim için stratejik bir pazardır ve halen bakir konumdadır. Bu pazara yönelik dil, din birliğimizi ve tarihsel geçmişi avantaj olarak kullanmalıyız.
Ancak ilişkilerin gelişmesi sadece ticari bağlantılar ile olmaz. Özellikle sosyal ve kültürel alanında ciddi çalışmalara ihtiyaç vardır. İşte biz de bu noktada uzun vadede Türkiye’de, Türk-Irak Üniversitesi kurulmasını, kısa vadede ise iki ülke üniversiteleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz.” diye konuştu.
Öte yandan derneğin yapacağı aktivitelerde de üniversiteden destek almak, işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Kılıç, “Örneğin önümüzdeki aylarda yapacağımız Irak iş gezimize üniversiteden de katılım sağlanması oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca birlikte proje geliştirebilir, işadamlarımızın dış pazarlara açılmada yaşadığı sorunları gidermeye dönük çözümler arayabiliriz.” dedi.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. K. Süha Aydın ise üniversitenin gelişimi ve çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek, işbirliğine açık olduklarının mesajını verdi. Bugün dünyada 22 bin üniversite bulunduğunu ve MEÜ’nün ise ilk binde yer aldığını işaret eden Aydın, her geçen gün gelişen eğitim seviyesi, fiziki mekan ve araç-gereç imkanları ile listenin daha üst sıralarını garantilediklerini belirtti. Ancak üniversitenin kalitesinin artmasının yeterli olmadığını, önemli olanın toplumun tüm kesimleri ile buluşabilmek olduğunu ifade eden Aydın, “İşte bu noktada biz üniversite olarak işbirliğine hazırız. Bize gelin, daha güzel bir gelecek için birlikte kafa yoralım” ifadesini kullandı.
MEÜ’nün özellikle son dönemlerde sağlık alanındaki atakları ile yatırımlarının, bölge ve ülke sağlık turizminin gelişmesine önemli katkılar sunacak düzeye ulaştığını aktaran Rektör Aydın, ancak bunun işadamlarınca da sahiplenip, gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında talep görmesinin önemli bir adım olacağını kaydetti. Komşu ülkeler ile ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunmak amacıyla yoğun bir faaliyet programı içerisinde olduklarını hatta önümüzdeki günlerde ve aylarda Mısır ve Irak’a yönelik gezilere katılacağını aktaran Rektör K. Süha Aydın, “TISİAD’ın da bu yolda ülkemize önemli değerler katacağına inanıyor, işbirliği için gün sayıyoruz. İş gezisi daveti de memnuniyet vericidir.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz