İşadamlarının vize ve harç kolaylığı talebi

İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş öncülüğündeki Egeli oda başkanı ve belediye başkanları, hükümetten yurtdışına çıkışlarda harç muafiyetinin 48 saate çıkartılmasını, Yunan hükümetinden de günübirlik vize vermesini istedi.

Egeli 17 ticaret odası yönetim kurulu başkanı ve 13 belediye başkanı, Türk-Yunan ilişkilerinin geliştirilmesi için yurtdışına çıkışlarda harç muafiyeti uygulamasının 48 saate çıkarılması için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bir mektup gönderdi. Gül, Koç ve Unakıtan'a gönderilen mektupta kıyı komşumuz Yunanistan ile her türlü ekonomik, ticari ve sosyo-kültürel diyaloğun güçlendirilmesine yönelik çaba gösterilmesi gerektiği belirtilerek, bu ülkeyle mevcut işbirliği potansiyelinin rakamlara yansıması için iki ülke işadamlarının sıklıkla birbirlerini ziyaret etmesi gerektiği ifade edildi.
Egeli başkanlar, Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatisten'e gönderdikleri mektupta da Türk vatandaşlarının Yunanistan'a yaptıkları günübirlik ziyaretlerde vize muafiyeti uygulaması yapılmasını istedi.

Reklam
Reklam

"HARÇ MUAFİYETİ DENİZ YOLUYLA ÇIKIŞLARDA VE HAFTA SONUNA YÖNELİK GENİŞLETİLSİN" Egeli başkanlar, bu çerçevede Yunan adalarına turistik ziyaretlerde kolaylık sağlayan "Günübirlik çıkışlarda harç muafiyeti" uygulamasının, Egeli işadamlarının Yunan adalarındaki partnerleri ile temaslarını güçlendirmelerine imkan verecek şekilde 48 saate çıkarılması gerektiğini ifade etti. Başkanlar mektupta, "Söz konusu uygulamanın, karayolu ve havayoluyla yurtdışına çıkışları kapsamasının mümkün olmaması halinde, ilk aşamada deniz yolu ile çıkışlarda ve hafta sonuna yönelik genişletilmesi, Yunanistan ile ilişkilerin geliştirilmesinde büyük önem taşımaktadır" diyerek bu konuda bakanlardan destek istedi.
Egeli oda ve belediye başkanları, hükümetten harç muafiyeti isterken Yunan hükümetinden de vize kolaylığı istedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'e gönderilen mektupta, Ege'yi bir "barış ve işbirliği" denizi haline getirme idealini taşıyan oda ve belediyelerin ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilerin önünü tıkayan sorunların giderilmesine yönelik büyük çaba sarf ettiğine dikkat çekildi. Ticaretin gelişmesi için iki ülke işadamlarının sık sık biraya gelmesi gerektiğini ifade eden Egeli başkanlar, vize konusunun ticari işbirliğinin önünde büyük bir engel olduğunu dile getirdi. "Günübirlik ziyaretler için vize uygulamasının kaldırılması"nı isteyen başkanlar, mektupta şu görüşlere yer verdi:
"Elbette ki, bir AB ülkesi olarak Yunanistan'ın, Schengen mevzuatına tabi olduğunun bilincindeyiz. Fakat, günübirlik ziyaretlerde Türkiye'ye 'özel bir statü' verilmesinin coğrafi yakınlığımız ve gelişmekte olan diyaloğun bir gereği olduğu inancını taşıyoruz. Türkiye'nin AB çatısı altına girmesiyle vize mecburiyeti ileriki dönemlerde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Biz istiyoruz ki, artık daha fazla vakit kaybedilmesin, halklarımızın kucaklaşması için aradaki yasaklar kalksın. Kuşkusuz, kıyılarımızdan Yunan adalarına gerçekleştirilecek olan günübirlik ziyaretler için vize muafiyeti sağlanması adaların turizm gelirlerinde hatırı sayılır bir artışa da yol açacaktır."

Reklam
Reklam

"HEDEF 5 MİLYAR DOLAR"
İki tarafa da gönderilen mektupların öncülüğünü yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, vize ve yurtdışına çıkış harcı uygulamasının iki ülke ticaretinin gelişmesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Demirtaş, "10 yıldır gösterdiğimiz yoğun çabalar sonucunda ticaret hacmimizi 200 milyon dolardan 2 milyar dolara çıkardık. Bundan sonraki hedefimiz ise 5 milyar dolar. Ama bunun için bir 5-10 yıl beklemek istemiyoruz. Eğer bu engeller ortadan kalkarsa çok kısa sürede bu rakama ulaşırız. Çünkü iki ülke arasında bu potansiyel mevcut" diye konuştu.
Demirtaş, mektupların ve imzaların bir örneğini 23 Mayıs Pazartesi günü İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret edecek olan Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Michael Christides'e de elden verip, büyükelçiden bu konuda destek isteyeceklerini söyledi.

"30 BAŞKAN İMZALADI" İki ülkenin bakanlarına gönderilen mektupları Ege Bölgesi'ndeki 17 ticaret odası ve 13 belediye başkanı imzaladı. İmza veren ticaret odası başkanları şunlar:
"Ekrem Demirtaş (İzmir), Mustafa Baştuğ (Aydın), Serdar Akdoğan (Kuşadası), Bülent Karakuş (Muğla), Mahmut Yavuz (Balıkesir), Rahmi Gencer (Ayvalık), Mehmet Yüksel (Denizli), Akif Arıcan (Fethiye), Mustafa Karacan (Marmaris), Mahmut Serdar Kocadon (Bodrum), Nazmi Doğru (Milas), Cumhur Yelken (Selçuk), A. İhsan Süter (Bergama), Adnan Saka (Aliağa), Rıza Pabuccuoğlu (Burhaniye), Erol Üner (Edremit) ve Hilmi Erbaş (Didim)."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere 13 belediye başkanı da, vize ve harç konusunda adım atılmasını istedi. Mektupları gönderen belediye başkanları ise şunlar:
"Aziz Kocaoğlu (İzmir), Faik Tütütüncüoğlu (Çeşme), İlhami Ortekin (Aydın), Osman Gürün (Muğla), Raşit Ürper (Bergama), Hasan Bülent Türközen (Ayvalık), Fuat Akdoğan (Kuşadası), Hüseyin Vefa Ülgür (Selçuk), Mazlum Ağan (Bodrum), Muhammet Ali Acar (Marmaris), Yunus Bozbey (Edremit), Fikret Akova (Burhaniye) ve Osman Nuri Özgüven (Dikili)."

Reklam
Reklam