ISAF'ın komutasının devri tartışılıyor

KABİL (İHA) - Afganistan'ın başkenti Kabil'in güvenliğini sağlayan Uluslararası Barışa Destek ve Güvenlik Gücü'nün (ISAF) komutasının Türkiye'den, Almanya ve Hollandalı askerlerden oluşan ortak birliğe geçmesi tartışılıyor. Her iki ülkenin savunma bakanları tarafından yapılan önerinin gerçekleşmesi için meclis ve hükümetlerinden onay alması gerekiyor.

Varşova'da geçen hafta yapılan NATO Savunma Bakanlarının toplantısında ISAF'ın komutasının Türkiye'den Hollanda ve Almanya'nın ortak birliğine geçmesi gündeme geldi. Alman Savunma Bakanı Peter Struck, Alman ve Hollanda ortak askeri birliğinin Afganistan'daki ISAF'ın komutasını devralması teklifinde bulunmuştu. Hollanda Savunma Bakanı Benk Korthals da öneriye destek vermişti. Ancak önerinin gerçekleşmesi için her iki ülkenin hükümetleri ve parlamentolarının onaylaması gerekiyor. ISAF'ın komutasını üstlenmeyi Varşova toplantısına kadar reddeden Almanya, bu öneriyle Irak'a operasyon tartışmaları yüzünden ilişkisinin gergin olduğu Amerika ile arasını düzeltmeyi hedefliyor.

Reklam
Reklam

KARZAİ ÖNERİDEN MEMNUN Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise Almanya ve Hollanda'nın ISAF'ın komutasını devralma önerisini memnuniyetle karşıladı. ISAF, Kabil'de çalışmaya başladığı tarihten bu yana Alman ve Hollandalı askerler görev yapıyor. Kabil'de görev yapan 4 bin 730 kişilik barış gücünde bin 250 Alman, 200 ise Hollanda askeri bulunuyor.
1995 yılında kurulan Alman - Hollanda ortak askeri birliği NATO komutası altında kriz bölgelerinde görev yapıyor. Merkezi ise Münster'de. Kriz bölgelerinde ihtiyaç duyulduğunda birlik Alman ve Hollandalı generallerin dönüşümlü olarak yönetiminde devreye giriyor. Ortak askeri birlik 430 askeri 30 gün içerisinde dünyanın herhangi bir yerindeki kriz bölgesinde konuşlandırabiliyor. Bu sayı daha sonra 60 bin askere kadar çıkabiliyor.

BİRLİK DONANIM AÇISINDAN HAZIR Alman - Hollanda ortak askeri birliği Afganistan'daki ISAF'ın komutasını üstlenmeye gerek personel, gerekse malzeme açısından hazır. Ancak Alman Ordusu'ndan yetkililer, orduda iyi bir donanıma gidilmesini ve Airbus A 400 M uçakları gibi yeni malzemeler satın alınması gerektiğini savunuyor.
Birliğinin Afganistan'daki ISAF'ın komutasını devralması öncesinde Birleşmiş Milletler'in barış gücünün süresini uzatması gerekiyor. Alman Parlamentosu'nun da 20 Aralık'ta sona eren ISAF'taki Alman askerlerinin görev süresini uzatması şart. Bunun için öne sürülen tek koşul ISAF'ın görev alanının Kabil'le sınırlı olması. Çünkü Afganistan hükümeti barış gücünün görev alanının ülke geneline genişletilmesini istiyor.

Reklam
Reklam