'işaret Dili' İle Sınırları Aştılar

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nce hayata geçirilen; 'Parmaklar Konuşuyor Projesi' kapsamında 5 ülkeden toplam 26 eğitim...

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nce hayata geçirilen; 'Parmaklar Konuşuyor Projesi' kapsamında 5 ülkeden toplam 26 eğitim gönüllüsü Osmaniye'de bir araya geldi. Gönüllüler, önce 'işaret dili'ni öğrendi, adından da aralarındaki iletişimi yine 'işaret dili' ile sağlamaya çalıştı.

Korkut Ata Üniversitesi Öğrenci Platformu üyeleri Özlem Aydemir, Burcin Ün, Burcu Durmaz ve Şakir Şen'in katkılarıyla hazırlanan proje kapsamında başlatılan çalışmalar sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, AB Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından desteklenen proje çerçevesinde Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İngiltere, Slovakya ve Romanya'dan gelen 26 kişilik gönüllü eğitimci grubuna, bir hafta süreyle 'temel işaret dili' eğitimi verileceği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Yunus Turhan, "Proje süresince farklı kültürel etkinlikler yapılarak, Korkut Ata Üniversitesi ve Osmaniye'nin yerel, kültürel figürleri tanıtılarak uluslararası kaynaşma ve kültür alış-verişi sağlanacak. Proje ile Osmaniye'deki gençler ile AB üye ülkelerinin gençlerini birbirlerine yaklaştırmak, aralarındaki diyalogu geliştirerek Osmaniye'nin sosyal açıdan gelişimini sağlamayı amaçlıyoruz. Yurt dışından gelen genç katılımcılarımızın ulaşım ve konaklama bedelleri AB tarafından, öğle yemekleri Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi tarafından karşılanacak. Sadece akşam yemeği giderleri olan 2 bin TL'lik finansal katkıya ihtiyacımız var" dedi.

'Parmaklar Konuşuyor Projesi' kapsamında Osmaniye'ye gelen gönüllü eğitimcilere, bir hafta boyunca 'işaret dili eğitimi' verilerek, işitme engellilerin sosyal hayatta karşı karşıya kaldıkları sorunların da masaya yatırılacağı bilgisini veren Turhan, bu sorunların başında da toplumda 'işaret dili'ni bilen sayısının az olması olduğuna dikkat çekti. Turhan, "Bu noktaadan hareketle sayı olarak küçük, ancak vereceği mesaj olarak büyük bir nüfuz oluşturmayı hedefliyoruz. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin de katılacağı bir haftalık eğitimde diğer bir hedefimiz, engelli vatandaşlarımıza; 'Sizin gibi değiliz ama sizi şimdi daha iyi anlıyoruz, yanınızdayız' mesajı vermek" ifadesini kullandı. Yunus Turhan, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Böylece işitme engellilerin topluma adapte edilmesi ve başarılı bir birey olarak toplum içerisinde hayata kazandırılması için gereken sosyal desteği sağlamak için çalışmalarda öncülük etmeyi planlıyoruz. Bu çalışmalarda en çok işitme engellilerin engelliklerinin engel olmadığını ve başarılı bir birey olduklarının ispatı için ihtiyaç duyulan faaliyetlerin gösterilmesiyle olacaktır bilinciyle onları topluma entegre etmek için faaliyetler gerçekleştireceğiz."

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde gerçekleştirilen eğitim çalışmaları ise ilginç görüntülere sahne oldu. Eğitime ünlülerin taklidi ile başlayan kursiyerler, daha sonra da kendi aralarında işaret dili ile konuşmaya çalıştı. Bu arada bu akşam Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynanacak 'Süper Final' karşılaşmasına da ilgi gösteren gönüllüler, her iki takıma da başarı dileğinde bulundu. Eğitim gönüllüleri arasında Galatasaray taraftarının çokluğu ise dikkat çekti. Galatasaray bayrağı açan Avrupalı eğitim gönüllüleri takımlarına şans diledi. Diğer yandan İngiltere'den katılan Nomaan Khan ise Fenerbahçe'nin renklerinden oluşan bilekliğini öperek, Fenerbahçe'nin kazanması dileğinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: