"İşbirliğini derinleştirecek"

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu bu sabah, Türkiye Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ve beraberindeki heyeti kabul etti. Özkaya ve beraberindekilere Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel eşlik etti.

Başbakan Derviş Eroğlu heyeti kabulde yaptığı konuşmada, Özkaya'nın Adli Yıl'ın açılışına katılmak amacıyla KKTC'ye gelmesinin onur verici olduğunu söyledi. Eroğlu, Özkaya'nın KKTC'yi ziyaretinin sadece içe değil dış dünyaya da her alanda işbirliği içinde olunduğunu göstermesi açısından oldukça önemli mesajlar içerdiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye ile adli yardımlaşma konusunda daha ileri adımlar atmak için sürdürülen gayretlerin olumlu sonuç vermesi temennisinde bulunan Eroğlu, bu amaçla başlatılan çalışmalarda gerekli mutabakatın en kısa zamanda sağlanacağından emin olduğunu kaydetti. Eroğlu, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki bu gibi gidiş gelişler ve sürdürülen temaslar, hem işbirliğimizi derinleştirecek hem de bu işbirliğinden, özellikle KKTC'nin yararlanması gerçekleşecek. Yeni kurulan bir devlet olarak KKTC, köklü, bir dünya devleti olan Anavatan Türkiye ile ilişkisinden büyük yararlar sağlayacağı inancını taşımaktayım."

Eraslan Özkaya da konuşmasında KKTC'ye verilen önemin bir göstergesi olarak adli yılın açılışında bulunmayı bir görev bildiklerini söyledi. Kuvvetler ayrılığının, hukuk devletlerinde esas olduğunu ancak kuvvetlerin uyum içinde çalışmasının da şart olduğunu vurgulayan Özkaya, KKTC'deki kuvvetler ayrılığının çok iyi çalıştığını kaydetti.

Özkaya, Kıbrıs'ın Anavatan Türkiye'nin en önde gelen, milli davası olduğuna işaret ederek, davanın tatminkar sonuca ulaşmasının iki devletin sıkı işbirliğiyle mümkün olacağını belirtti. Özkaya, "İnşallah bu işbirliği içerisinde istediğimiz sağlam sonuca ulaşırız" dedi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs'taki iki ayrı devletin varlığının hukuki bir gerçek olduğunu söyleyen Özkaya, kurulmuş her türlü teşkilatıyla KKTC'yi ayrı bir devlet kabul etmeyip yok saymanın mümkün olmadığını belirtti.

İki ayrı devlet gerçeğinin kabulüyle sorunun çözümlenebileceğini ancak bu gerçeğin gözardı edilmesinden dolayı bir çözüme ulaşılamadığını vurgulayan Özkaya, şöyle devam etti:

"Çözüm, 2 toplumun siyasi eşitliğine dayalı, 2 devletin var olduğunu gözeterek bir sonuca ulaşmaktır. Bu dünya devletleri, özellikle AB tarafından, BM tarafından kabul edildiği takdirde, çözüm çok kısa zamanda sonuçlanacaktır. Bunu ümit ediyoruz. Bu doğrultuda gerek Anavatanın gerek KKTC'nin yetkili organları, birlikte hareket edecek ve salim sonuca ulaşılacaktır."