İşçi filmleri 1 mayıs'ta beyaz perdede

ANKARA (ANKA) – Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek "Uluslararası İşçi Filmleri Festivali", 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda başlıyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı olarak başlayacak festival, 10 Mayıs'ta sona erecek. Festival daha sonra geçen iki yılda olduğu gibi Adana'dan Artvin'e, Bursa'dan Eskişehir'e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak.

Temel amacı Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve Türkiye'de işçi filmi üretimini özendirmek olan festivalde bu yıl düzenleyici kurumların sayısı da arttı. "3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali", Halkevleri, Sendika.Org, Sine-Sen, Dev Sağlık-İş, Birleşik Metal-İş, Hava-İş, Petrol-İş ve SES tarafından destekleniyor.

Reklam
Reklam

Festivalde 25 ülkeden 50 film gösterilecek. Filmlerden 12'si uzun metrajlı kurmaca 38'i ise belgesel olacak. Yedi film de özel gösterimle izleyicilere sunulacak. Ayrıca dört çizgi film de bazı film gösterimleri başlamadan önce izleyicilerle buluşacak. Ayrıca bu üç kentte de birçok mahalle, sendika ve işyerinde özel gösterimler yapılacak.

-"EMEĞİ GÖREN KAMERA, SOKAĞA ÇIKAN SİNEMA"-

Bu yılki teması "Emeği Gören Kamera, Sokağa Çıkan Sinema" olan festival, üçüncü yılında salonlardan sokağa taşacak. Bu kapsamda, mahallelerde, işyerlerinde ve sendikalarda düzenlenen özel gösterimlerin sayısı önceki yıllara göre artacak. Tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.

Festivalin açılış filmi olan "Tariş-Çimentepe-Gültepe Direnişi" 2 Mayıs'ta İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde gösterilecek ve Özgür Açılım platformunun hazırladığı "Unutturulanlar" başlıklı belgesel serisinin dördüncüsünün ilk gösterimi gerçekleştirilmiş olacak. Film sonrasında, belgeselde yer alan iki işçinin de katılımıyla "Dünden Bugüne Tariş" başlıklı bir söyleşi düzenlenecek. 7 Mayıs akşamı saat 20.00'de ise Beyoğlu Emek Sineması'nda Festival Gecesi düzenlenecek. Gecede sinema emekçilerine, işçi filmlerine emeği geçmiş oyuncu, yönetmen ve emek dostlarına teşekkür plaketi verilecek. İspanya'dan "Çalışma Üzerine Anlatılar" filminin yönetmeni Montse Romani'nin de katılacağı gecede özel performanslar gerçekleştirilecek, festival filmlerinden fragmanlar sunulacak. Gecenin sunuculuğunu usta oyuncu Yetkin Dikinciler yapacak. Ayrıca Moğollar grubundan Cahit Berkay ve Emrah Karaca da bir konser verecek.

Reklam
Reklam

-FESTİVAL FİLİMLERİ-

Arjantinli dünyaca ünlü yönetmen Fernando Solanas'ın 2007 yapımı "Argentina Latente" (Uykudaki Arjantin) filmi Türkiye'de ilk kez "3. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali"nde gösterilecek. Britanyalı usta sinemacı Ken Loach'a ait "Kerkenez", İspanyol yönetmen Fernando Leon de Aranoa'nın imzasını taşıyan "Güneşli Pazartesiler", İranlı yönetmen Marzieh Meshkini'nin elinden çıkma "Şaşkın Köpekler", Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin eseri "Kibritçi Kız", Ömer Kavur'un yönettiği "Yusuf ile Kenan", Erden Kıral'ın filmi "Bereketli Topraklar Üzerinde" bu yıl festivalde gösterilecek uzun metrajlı kurmaca filmlerden arasında yer alıyor.
"Ruhi Su", "Arka Bahçede Yıkım", "Tuzla Tersanelerinde Yaşam", "3 Direniş 3 Öykü" gösterim programındaki yerli belgeselleri, "Darwin'in Kabusu", "Devrim Adımları: Che", "Jari Mari Giysiler ve Diğer Öyküler", "Demokrasiye Karşı Savaş: Bolivya, El Salvador, Şili" ise yabancı belgeselleri oluşturuyor.

-ATÖLYE ÇALIŞMALARI-

Reklam
Reklam

Festival kapsamında ayrıca, ortaya bir işçi filminin çıkması hedeflenen, Ahmet Soner'in yönetiminde bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. Ayrıca Ankara'da birçok sinema dostunun ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin katkıları ile düzenlenen "Sinema Atölyesi" de festival boyunca devam edecek. Festival filmlerinden biri görme engelliler için sesli betimleme ile sunulacak. (ANKA)