HATAY (İHA) - Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Feridun Tankut, İş Güvencesi Yasası'nın, işçi kesiminin bir zaferi olduğunu belirterek, 3 Kasım'da yapılacak erken genel seçimin, ülkeye ağır bir bedel ödeteceğini ileri sürdü.
Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu, İSDEMİR İlköğretim Okulu Salonu'nda yapıldı. Kongreye, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Dönen, İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları A.Ş. (İSDEMİR) Genel Müdürü İsmail Akçakmak, Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Feridun Tankut katıldı.
Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Feridun Tankut, kongrede yaptığı konuşmada, yeni İş Güvencesi Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle işverenin, bundan böyle keyfi olarak işçinin işine son veremeyeceğini ifade ederek, "Uğrunda çok emek verdiğimiz ve tüm engellemelere rağmen hayata geçirmeyi başardığımız İş Güvencesi Yasası, tüm emekçiler için bir zafer niteliğindedir. Çalışma hayatını düzenleyici nitelikteki bu yasa, işçilerin uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış olan ancak, bu zamana kadar yasalaştırılamayan bir çok temel haklarını içermektedir. Bu başarı; toplumsal, bilinçli bir iradenin, emekçi ve emeğin haklı mücadelesinin doğal bir sonucudur. Demokratikleşme sürecinde geç de olsa kazanılan bu haklar geleceğin şekillenmesinde çok büyük öneme sahiptir" dedi.
"SEÇİM AĞIR BİR BEDEL OLACAK" 3 Kasım'da yapılacak erken genel seçimin ülkeye ağır bir bedel ödeteceğini ileri süren Tankut, şunları söyledi:
"3 Kasım'da yapılacak olan seçim, maalesef ülkenin gündemini işgal etti. Kaybedecek bir günü dahi olmayan Türkiye, seçim maratonu içinde öncelikli ve hayati sorunlarını bir kenara bırakmış, siyaseti en ön plana almıştır. Amacı problem çözmek olan siyaset, şu aralar çözüm üretmek yerine tersine 'problem yaratır' olmuştur. Geçmişten gelen ekonomik ve sosyal problemlerin çoğunu halen çözmüş değiliz. Bu nedenle ekonomide yapısal reformların kararlılıkla ve ivedilikle tamamlanması şarttır."
Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Tankut, İSDEMİR A.Ş.'nin özelleştirilmesi sırasında, sendika olarak bir ilke imza attıklarını ifade ederek, ilk kez bir özelleştirme sırasında işçi çıkarılmadığını, aksine işçinin fabrikaya ortak edildiğini vurguladı.
Sanayi ve Ticaret eski Bakanı, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Dönen ise, kendisinin de bir dönem İSDEMİR'de işçi olarak çalıştığını hazırlatarak, "Özelleştirme, üretimin arttırılması ve istihdamın oluşturulması açısından değerlendirilmeli. Özelleştirmede, İSDEMİR önemli bir örnektir. Özelleştirmede partizanlık bırakılmalı. Bir başka yerden işçi getirilip, çalıştırılmamalı" şeklinde konuştu.
"DEMİR-ÇELİKTE, BİRİNCİ LİGDE OYNARIZ" İSDEMİR A.Ş. Genel Müdürü İsmail Akçakmak da, İSDEMİR'de 1 Şubat 2002 tarihinden itibaren yeni bir yapılanmaya girildiğine dikkat çekerek, "Özelleştirme süreci sonrasında ERDEMİR'e devredilen İSDEMİR'de 1 Şubat'tan itibaren yeni bir yapılanmaya girdi. Bu yapılanmayla birlikte ilk 6 ayı geride bıraktık. Bu dönem içerisinde bir çok zorlukla karşılaştık ama işçimizle ve sendikamızla bu sorunları aştık. Bundan sonra söz verdiğimiz yatırımları faaliyete geçirme dönemine girdik. Eğer bu tempoyla devam edersek dünya çelik liginde, birinci ligde yer alırız" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından sendikal hayatlarına nokta koyan Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Nihat kıymacı ile Mali Sekreter Hayati Çepni'ye plaket verildi. Tek liste halinde gidilen ve 158 delegenin oy kullandığı kongre sonunda şube başkanlığına Ali Cengiz Gül getirilirken, yönetim kurulu şöyle oluştu: Şube Sekreteri Mustafa Özdemir, Mali Sekreter Bayram Altun, Teşkilat Sekreteri Turgut Bağrıyanık ve Eğitim Sekreteri Mendi Övde.