İşçi konfederasyonlarından işsizliğe tepki

Konfederasyon genel başkanları işsizlik oranının yükselmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, yaptığı açıklamada, Ocak ayı itibariyle işsizlik oranın yüzde 15,5'e yükselmesini "son derece vahim bir durum" olarak nitelendirdi.

Uslu, "Hükümetin şu ana kadar 5 paket açıklamasına, altıncısının yolda olmasına rağmen işten çıkarmaların devam ediyor olmasının bu konuda bazı suistimaller olduğunu gösterdiğini" savundu.

Uslu, açıklanan paketlerden yararlanan işletmelerin işçi çıkarmalarıyla ilgili işletme işletme denetim yapılması ve gerçekten ekonomik gereklilikler dışında işçi çıkaranlara yönelik yaptırımlara gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Kapasite kullanım oranı ve ihracattaki düşüşün bu kadar aşırı işçi çıkarmayı gerektirmediği görüşünü dile getiren Uslu, "İyi günleri işçilere borçlu olanların, kötü günde işçiyi sigara izmariti gibi sokağa atmalarını
hukuken ve ahlaken doğru bulmuyorum" dedi.

DİSK GENEL BAŞKANI ÇELEBİ'NİN AÇIKLAMALARI

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de "İşsizlik rakamları konusunda yeni rekorlar kırıldığını" ifade ederek, "Bu rekorlar insanların daha çok yoksullaştığının, sefalete itildiğinin kanıtı" dedi.

"Açıklanan ekonomik paketlerin ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu" görüşünü aktaran Çelebi, bu paketler yerine köklü ve kalıcı tedbirlere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Günlük 11-12 saati bulan çalışma sürelerinin azaltılarak işsizlik konusunda önemli bir adım atılabileceğini söyleyen Çelebi, şunları kaydetti: "Zaman Türkiye'nin aleyhine geçiyor. İvedilikle, vakit geçirilmeden, başka gündemlere boğulmadan TBMM sırf bu konuyla ilgili toplanmalı. Sosyal tarafların alternatifleri görüşülerek kararlar alınmalı. Acilen bir şeyler yapılmalı aksi halde Türkiye bir kaosa sürüklenecek, sosyal patlamalar yaşanabilecektir.

Reklam
Reklam

Üç aylık tedbirlerle sorun aşılamaz. En az 1 yıllık politikalara ihtiyaç var. Yalnızca üretim sorunu çözmüyor. Açlık sınırında insanlar var. Yarına ekmek parası ayıramayanlar, ikinci bir harcamayı düşünemiyor. Bunun için talebin yaratılması, ücretlerin reel olarak artırılması gerekiyor. Oysa açıklanan paketler istihdam yaratacak unsurlar içermiyor."

"FATURAYI TEK TARAFLI KESMEYİN"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise "işsizlik oranının yüzde 15,5'e çıkmasının felaket diye nitelenebilecek bir gelişme olduğunu" savundu.

Bu oranını ekonomik daralmanın bir göstergesi olduğunu ifade eden Akyıldız, alınan tedbirlerinde ekonomide rahatlama yaratmadığını öne sürdü.

Akyıldız, "Ekonomik daralmayı tek taraflı, sadece reel sektörü destekleyerek aşmak mümkün değildir. Siyasi iradeye sesleniyorum: Lütfen tek taraflı davranıp, faturayı tek taraflı kesmeyin" dedi.