İşçi Yönetici Temsilcilerinden Yasa Teklifine Tepki

Amelebirliği İşçi Yönetici Temsilcileri Amelebirliği’nin gelirlerinde düşme yaşanacak olan yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.Amebirliği İşçi...

Amelebirliği İşçi Yönetici Temsilcileri Amelebirliği’nin gelirlerinde düşme yaşanacak olan yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.

Amebirliği İşçi Yönetici Temsilcileri, kurum binası önünde basın açıklaması yaptı. Tayfun Demir, Cemalettin Akyol, Hüseyin Kolçak, Hakan Yeşil, Hasan Basri Bay, Erkan Üstüntaş, Hikmet Gülşen, Sabri Darıcı, İsmail Aksoy ve Çetin Yiğit, açıklamada yasa teklifine tepki gösterdi.

Temsilcilerden Tayfun Demir, “Sandığımızın 151. Maddesine göre Amebirliği işveren işveren yüzde 1 işçi payının işveren tarafından kesilmesinden dolayı böyle bir basın toplantısı düzenledik. 1924 senesi Anayasası taslağı hazırlanmadan kurulan Amelebirliği, 1946’lara kadar sosyal güvenlik ve sendikaların olmadığı zamanlarda hizmet vermesinden dolayı, yüzde 1’lik pay için basın açıklaması düzenlemeyi uygun gördük” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ardından İşçi Yönetici Temsilcisi Hüseyin Kolçak yaptığı açıklamasında şöyle dedi:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Zonguldak Kömür Havzası işçilerine hizmet etmesi amacıyla 1923 yılında kurulan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kurulduğu 1923 yılından bu yana üyelerine başta sağlık, son yardı, iş kazalarında yaşamını yitiren maden şehitlerimizin ailelerine eğitim ve maluliyet yardımı, üye çocuklarına yüksek öğrenim bursu, konaklama ve ekonomik yardım gibi hizmetlerin yanı sıra, maden işçilerini ilgilendiren sosyal projelere de katkıda bulunmaktadır. Gerek Zonguldak, gerekse Ülke sosyal tarihinde özgün bir yeri olan Amelebirliği her yönüyle Cumhuriyet’imizin anıt kurumları arasındadır. Daha önceleri bütçesi kuruluş yasasına dayalı olarak işçi ve işveren tarafından eşit olarak ödenen aidatlardan oluşmaktayken, Amelebirliği yönetimine ve maden işçilerine sorulmadan çıkarılan bir yasa ile denge işveren lehine bozulmuştur. Yapılan düzenlemeye göre işçiler Amelebirliği’ ne maaşlarının yüzde ikisi kadar aidat öderken, işveren payı yüzde bire düşürülmüştür. Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda olan yasa teklifi ile de işveren payının binde beşe düşürülmesi planlanmaktadır. Komisyonda olan teklif yasalaştığı takdirde Amelebirliği ‘nin gelirlerinde ciddi bir düşme yaşanacak, bu da başta son yardım ve öğrenci bursları olmak üzere kurumun verdiği çeşitli hizmetlerin azaltılmasına neden olacaktır. Aileleriyle birlikte kırk elli bin kişinin doğrudan etkileneceği bu durumsa, oluşturacağı diğer sosyal etkilerle yüz binden fazla insanın mağdur olmasını sağlayacaktır. Amelebirliği’nin sahibi olan biz işçiler başta bölge milletvekilleri olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara sesleniyoruz. Amelebirliği’nin sonu anlamına gelecek olan bu yasa teklifini hemen geri çekin.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: