İSDEMİR'de grev büyüyor

İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nda (İSDEMİR) 7 ay süren toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuç alamayan işçilerin grevleri 15 Temmuz'dan bu yana sürüyor.

Türkiye'nin en büyük demir çelik fabrikası olan İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda (İSDEMİR), Çelik-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında Ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülüyordu. Bir sonuç alamayan işçiler 15 Temmuz'da greve gitti.

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, "Toplu iş sözleşmeleri 5 bin 300 işçiden 4 binini kapsıyor. İşçilerimiz sendikanın aldığı karara uyarak, iş bıraktı. Hakkımızı sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.

Gül, İSDEMİR fabrikası önünde yaptığı açıklamada; işçinin hak ettiği alın teri ve ücreti almak için mücadele ettiklerini söyledi. Bölünmeyeceklerini ve daha çok birleşip bütünleşeceklerini belirten Gül, "15 Temmuz tarihinde başlattığımız grevimiz sorunsuz bir şekilde devam ediyor. İşçi kardeşlerimiz, bizim telefonlarımız, mesajlarımız dışında asla kimseye itibar etmesin. İşveren bu grevi kırar ve bitiririm yanılgısına düşmüştür. Bölünmeyeceğiz, daha çok birleşip bütünleşeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ÖZHAN: GÜNLÜK ZARAR 3 MİLYON DOLAR
İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan, 15 Temmuz tarihi itibari ile greve gidilmesinin ardından fabrikanın günlük zararının 3 milyon dolar olduğunu söyledi.

Özhan, İskenderun’da görev yapan yerel ve ulusal medya mensupları ile iftar yemeğinde buluşarak grev sürecini değerlendirdi. 25. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında Çelik-İş Sendikası'nın son teklif olarak yüzde 51 oranında ücret artışı talep ettiğini belirten Recep Özhan, "Şirketimizin finansal ve mali yapısı, dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler ve çelik sektöründeki realiteler göz alındığında bu mümkün değildir” dedi.

İSDEMİR'in geçmişine bakıldığında hep zararda olduğunu gördüklerini vurgulayan Özhan, "İSDEMİR'in Erdemir'e devir edildiği tarihe kadar geçen süreçte 3.8 milyar dolar zarar ettiğini görüyoruz. Bazı yıllar var cirosundan fazla zarar etmiş, biz herkesin zarar ettiği dönemde zarar etmedik 29 milyon TL gibi küçük de olsa kar ettik. İSDEMİR'in ülke ekonomisine katkısı çok büyük. İSDEMİR'in 2012 yılında milli ekonomiye yaptığı katma değer 1 milyar 12 milyon dolardır. 4 milyon 600 bin ton ürün üretmek suretiyle İSDEMİR geçtiğimiz yıl milli ekonomiye 1 milyar 12 milyon dolar katkı sağlamıştır. Grev nedeniyle üretimin durduğu fabrikada bu, şu anlama geliyor. İSDEMİR'in üretiminin durması nedeniyle milli ekonomiye günlük 3 milyon dolar zarar vermesi anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam