İsdemir'de kâr kavgası

İsdemir'de kâr payı kavgası yaşanıyor. Çalışanların kurduğu dernek 10 yılda sadece 110 lira aldıklarını söylüyor. Vakıf ise "Şirket zararda, 2010'u seneye vereceğiz" diyor.

Ekonomik kriz sürecinde işçilerin maaşını yüzde 35 oranında indirmesi ile gündeme gelen İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları (İsdemir) çalışanları arasında hisse kavgası başladı. İsdemir'in OYAK'a devir sözleşmesinde yüzde 11 oranındaki hissenin bedelsiz olarak çalışanlara verilmesi hükme bağlandı. Özelleştirme sonrası İsdemir Vakfı kurularak yüzde 11'lik pay bu vakfa devredildi ve vakıf tek muhatap kabul edildi. Vakıfta ortaklara İsdemir'den hisse dağıtmadı. Sadece kâr paylarını gösteren bir belge verildi.

Reklam
Reklam

10 YILDA 110 LİRA ALDILAR
Ancak aradan geçen 10 yılda işçiler hisselerinden sadece 110 lira kâr payı alabildi. Şirkete doğrudan ortak olamadı. Yüzde 11'lik hisseleri yüzde 7'ye düştü. Meydana gelen tartışmalardan sonra haksızlığa uğradıklarını iddia eden işçiler dernek kurdu, hukuk savaşı başlattı. İsdemir Çalışanları Yardımlaşma Derneği Başkanı Bayram Özarslan, 2002-2010 arasında İsdemir'den vakfa aktarılan miktarın sadece 25 milyon lira olduğunu söyledi. "Bizim İsdemir raporlarından yaptığımız tespite göre ise bu rakam asgari 70- 80 milyon. Aradaki 45-55 milyon TL farkın akıbeti meçhul" diyen Özarslan, bugüne kadar ortaklara sadece 110 liralık kâr payı dağıtıldığını, 2010'da kişi başı 310 TL'lik pay almaları gerektiğini bunun da 2012'de verileceğini söyledi.

2010 KâRI 2 SENE SONRA VERİLECEK
İsdemir yöneticileri ise Özarslan'ın iddialarına "Konu çalışanlarla vakıf arasında" diyerek yanıt vermedi. İsdemir Vakfı yetkilileri, 2006'daki 151 milyon TL'lik kârın sermayeye eklendiğini diğer yıllarda da şirketin zarar ettiğini aktardı. Yetkili, "Neden hisseleri dağıtmıyorsunuz?" sorusunu "Mahkeme kişilerin ortaklık pay defterine tescil talebini red etti. Şu an sadece yararlanma hakları var" dedi. Yetkili, 2010'a ait 73 milyon TL kârın neden ortaklara 2012'de dağıtılacağını ise, "Genel Kurul kararı böyle" diyerek yanıtladı.

Reklam
Reklam

DENETİM KAPSAMINA GİRMİYOR
Uzmanlara göre, İsdemir'de yaşanan sorun özelleştirme uygulamasından kaynaklanıyor. İsdemir'de vakıf üzerinden kâr payı senedi verildiği ve ortaklar pay defterinde görünmediği için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetiminin kapsamı dışında bulunuyor.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK'
Özarslan, özelleştirme sonrasında çalışanlara verilen yüzde 11'lik hissenin yüzde 7'ye indirildiğini de öne sürdü. İSDEMİR'de yüzde 11'lik hissenin önce 6 bin kişiye dağıtıldığını daha sonra mahkeme kararıyla bu sayının 11 bine çıktığını anlatan Özarslan, "Sermaye arttırımı sonrası hisseler yüzde 7'ye düştü. Kârları 'yatırım yapıyoruz' diye vermiyorlar. Genel Kurul'a katılamadığımız için ne oluyor bilmiyoruz. Konu ile ilgili Özelleştirme İdaresi, Sermaye Piyasası Kurulu gibi bir çok kuruma başvurduk. Suç duyurusunda bulunduk. Burada asıl sorunun Özelleştirme İdaresi'nde olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ihale sonrası taahhütler yerine geldi mi? Girişimlerimiz taleplerimize rağmen bakmadılar" dedi.

Reklam
Reklam