İşe Alım Yetkilileri Özgeçmişinizde İlk 6 Saniye Neye Bakıyor?

Bir iş görüşmesinden sonra neden işe alınmadığımızı bilemesek de, yakınlarda yapılan bir araştırma işe alım yetkililerinin karar verme davranışına ışık tutuyor.

Bir iş görüşmesinden sonra neden işe alınmadığımızı bilemesek de, yakınlarda yapılan bir araştırma işe alım yetkililerinin karar verme davranışına ışık tutuyor. TheLadders araştırmacılarına göre, işe alım yetkilileri, adaylar hakkındaki "uygun mu değil mi" kararlarının ilkini ilk 6 saniyede yapıyorlar.

Araşırmada "göz izleme" adı verilen bilimsel bir yöntem kullanıldı. 30 işe alım yetkilisinin göz hareketleri 10 haftalık bir süre boyunca izlendi ve kişilerin belirli bir bilgiyi özümserken nereye ve ne kadar süre odaklandığı analiz edilip kayıt altına alındı.

Reklam
Reklam

Araştırmacılar, işe alım yetkililerinin özgeçmişinizde geçirdikleri kısa süre içerisinde; adınıza, şu anki pozisyonunuza ve firmanıza, şu anki pozisyonunuzda çalışmaya başlama ve ayrılma tarihlerine, önceki pozisyonununuzda çalışmaya başlama ve ayrılma tarihlerine ve eğitiminize bakıyorlar.

Aşağıdaki iki özgeçmiş işe alım yetkililerinin göz hareketlerini göstermekte. Sağdaki özgeçmiş soldaki özgeçmişe oranla daha detaylı incelenmiş çünkü sağdaki özgeçmişin formatı daha açık, net ve öz.

Bu kadar kısıtlı bir sürede, işe alım yetkililerinin gerekli bilgileri görebilmesini sağlamak için net bir görsel hiyerarşisi olan bir özgeçmiş oluşturmalısınız. Dikkat dağıtıcı görseller kullanmayın çünkü bunlar işe alım yetkililerinin analitik kapasitesini azaltır, karar aşamasını sekteye uğratır ve özgeçmişinizdeki yetenekler veya deneyimler gibi alakalı bilgiyi fark etmelerini engeller.