İSTANBUL (İHA) - Yoğun ders ve imtihan maratonunun ardından nihayet üniversiteyi bitirdiniz ve klasik tabirle 'mesleğinizi elinize aldınız'. Ancak diplomanızın, size iş kapılarını ardına kadar açan 'sihirli bir kağıt' olmadığını bilmelisiniz. Bu sebeple, başvuruda bulunduğunuz şirket, firma veya kuruluşa iş görüşmesine giderken, uzmanların bazı tavsiyelerine kulak vermelisiniz.
İşte bunlardan birkaçı:
"- Görüşmeye gittiğiniz firma ve pozisyon ile ilgili önceden bilgi toplayın.
- Mülakatta sorulabilecek muhtemel sorulara vereceğiniz en uygun cevapları belirleyin.
- Temiz, ütülü, uyumlu kıyafetler giyin, saç ve sakal tıraşınıza özen gösterin.
- Kısa; fakat soruya tam karşılık gelen bir cevap verin ve soru gerektirmedikçe "Evet-Hayır" şeklinde kestirme cevaplardan kaçının."
GÖRÜŞME ÖNCESİ HAZIRLIK Uzmanlar, iş görüşmesi için randevu alırken, görüşme yerinin (tam adresi ve tarifinin), zamanının ve kiminle görüşüleceğinin net olarak öğrenilmesi gerektiğini belirtiyor. Görüşme yerinde zamanında hazır bulunulması gereğine dikkat çeken uzmanlar, "Eğer herhangi bir sebeple görüşmeye geç kalacak veya katılamayacaksınız, muhakkak önceden telefonla haber verin" diye uyarıyor.
Uzmanlar, görüşmeye gidilen firma ve pozisyon ile ilgili önceden bilgi toplanılmasının faydalı olacağını, bunun için de internet, sektörel dergi ve yayınlardan yararlanılabileceğini ifade ederek şunları kaydediyor: "Sorulabilecek muhtemel sorulara vereceğiniz en uygun cevapları belirleyin. Cevapları tekrar ederek pratik yapın; ama ezberlemeye çalışmayın. Daha önce görüşeceğiniz firmaya güncel bir özgeçmişinizi göndermiş olsanız bile yanınızda yedek olarak güncel özgeçmişlerinizden bulundurun. Görüşme öncesinde iş başvuru formu doldurmanız istenebilir. Formu detaylı ve doğru şekilde doldurmaya dikkat edin. Ayrıca yanınızda bu formlar için fotoğraf bulundurun. Görüşme öncesi cep telefonunuzu kapatmayı veya sessiz duruma almayı unutmayın. Görüşme öncesinde sizin pozisyon ve firma hakkında öğrenmek istediğiniz konularla ilgili sorularınızı hazırlayın. Genellikle ilk görüşmeler tanışma ve sizi tanımaya yönelik olduğu için pozisyonla ilgilenmenizin tek sebebinin sadece finansal beklentileriniz (gerçekte öyle olsa bile) olduğu şeklinde bir imaj bırakmamaya çalışın."
DIŞ GÖRÜNÜŞ VE YAKLAŞIM TARZI Görüşülecek firma kültürüne ve pozisyona göre değişmekle birlikte genellikle kurumsal iş ortamına uygun olabilecek şekilde giyinilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, 'Temiz, ütülü, uyumlu kıyafetler'in, ilk tanışma esnasında karşı tarafta olumlu izlenim bırakmayı sağlayacağını bildiriyor.
Uzmanlar, görüşmeye gitmeden önce erkeklerin saç ve sakal tıraşlarına, bayanların makyajlarına özen göstermesinin de önemli olduğunun altını çizerek, aşırı makyaj, parfüm veya özen gösterilmemiş bir görünümün, görüşmeye katılanlarda olumsuz izlenim bırakabileceğine dikkat çekiyor.
Kolay duyulabilir ve çok yüksek olmayan bir ses tonunun, dinleyicinin söylenenleri anlamasını kolaylaştırabileceğini ve karşılıklı iletişimi arttırabileceğini belirten uzmanlar, "Vücudunuzun ve yüzünüzün görüşmeye katılanlara dönük olması ve göz temasını sağlayarak katılımcıların dikkatlerini üzerinize toplayabilir ve görüşme esnasında konsantrasyonlarının dağılmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde kendine güvenen bir kişi profili de çizmiş olursunuz. Görüşme esnasında sorulan sorulara açık ve dürüst cevap vererek, gelecekte işvereniniz olabilecek kişilerle şimdiden güvene dayalı bir iletişim kurabilirsiniz" diyorlar.
SORULARI CEVAPLARKEN Uzmanlar kısa; fakat soruya tam karşılık gelen bir cevap verilmesini ve soru gerektirmedikçe "Evet-Hayır" şeklinde kestirme cevaplardan kaçınılması gerektiğini kaydediyor. Sorulara cevap vermek için acele edilmemesi, cevap vermeden önce kısa bir duraklama yapmaktan çekinilmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, "Soru sorulduktan sonraki kısa suskunluğunuz, soruyu değerlendirdiğiniz ve düşündüğünüz şeklinde yorumlanacaktır. Ancak duraksamanın uzamamasına dikkat edin" diye uyarıyor.
Uzmanlar, cevabı bilinmeyen sorularla karşılaşıldığında bunun itiraf edilmesini; ama bu tip durumların sayısının mümkün olduğunca az olmasına gayret edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Hiç beklemediğiniz sorularla karşılaşabilirsiniz; bunları mümkün olduğunca rahat karşılayın ve cevaplamaya çalışın. İş görüşmesi sırasında soru sormanız gerekirse merak ettiğiniz konularda kısa sorular sorun. Bununla beraber mülakat sonunda size soru sorma hakkı verildiğinde, karar vermenizi kolaylaştıracak açık uçlu sorular ile bilgi almaya çalışın. İş görüşmesi sonunda görüşme sizce iyi geçmemişse bile görüşme yerinden güler yüzlü ve soğukkanlı olarak ayrılın" tavsiyesinde bulunuyor.