İşe karşılık oy

BERLİN (İHA) - Almanya'da genel seçimlere bir hafta kalırken, işsiz seçmenlerin, işe karşılık oylarını satışa çıkardıkları haberleri siyaset dünyasına bomba gibi düştü. Gazetelere ve internete "şifreli" ilan veren çoğu akademisyen seçmenler, birinci ve ikinci tercihli oylarını iş temin edilmesi halinde satışa koyduklarını duyurdu.

Tek tek veya paket halinde satılan oylara partilerin de ilgi gösterdiği ileri sürülürken, bazı açıkgöz şirketler, intternette açtıkları sitelerde oyları toplamaya başladı.

Reklam
Reklam

Bild am Sonntag gazetesinde yer alan haberde, Kiel kentindeki "Cashvote.com" adlı bir firma "Oy borsası " oluşturarak başvuranların ilgisine sundu. Sitede seçmen, oyunu teklif ederek alıcı ararken, anlaşma olması halinde şirkete 10 Euro ödeniyor. Ayrıca, oyunu satan, şirketin önerdiği partiye oyunu vermek zorunda kalıyor. İlgi duyanlar ise oyları tek tek veya paket halinde , mesela 1000 oya 6 bin 250 Euro ödeyerek satın alabiliyor. Yine 10 bin oy paketi ise 59 bin Euro.

"Cashvote.com" şirketinin kurucusu Joshi K., gazeteye yaptığı açıklamada, paket oyların çok sorulduğunu kaydederek, ilgi gösterenlerin arasında partilerin de olduğunu bildirdi.

Öte yandan, gazete ve internet sitelerinde işe karşılık oy satışlarının artması üzerine eyalet savcılıkları harekete geçerek, belirlenen başvurular aleyhine takibat başlattı.

Frankfurt Başsavcısı Job Tilmann, bir gazetede yayınlanan ilan üzerine, gazete bürosunun aranması amacıyla mahkemeye başvurduklarını bildirdi.

4 milyon işsizin yaşadığı Almanya'da yaklaşan genel seçimler öncesi çoğu işsiz olduğu tahmin edilen seçmenlerin "Bir işyerine karşılık oy" satışlarının yasak olduğu açıklandı.

Reklam
Reklam

Alman ceza hukukuna göre, seçim oyunun alışı ve satışı yasak. Ceza hukuku uzmanı Dr. Rolf Krüger, "Bu seçim rüşvetidir. Her kim oy hakkını satışa sunarsa, 5 yıla kadar hapis veya yüksek para cezasına çarptırılır. Suçun oluşması için gazeteye ilan vermek veya öneriyi internette sunmak yeterli olur " dedi.