İşe yerleştirmek için çocukların yaşlarını büyütünce mahkemelik oldular

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, yaşları tutmadığı için sigortalı çalıştıramadıkları ve evlendiremediklerini öne sürdükleri çocuklarının yaşlarını mahkeme...

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, yaşları tutmadığı için sigortalı çalıştıramadıkları ve evlendiremediklerini öne sürdükleri çocuklarının yaşlarını mahkeme kararı olmadan büyüten 69 kişi mahkemelik oldu. Tutuksuz yargılanan köylülerle, onlara yardımcı olduğu iddia edilen nüfus müdürü 3 -8 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Mustafakemalpaşa'da, çocuklarının işe girebilmeleri için yeni isimle 18 yaşını doldurmuş olarak gösterip ikinci kez kimlik alan ebeveynlerle, bunlara yardım eden, aralarında dönemin ilçe nüfus müdürü ve eski muhtarların da bulunduğu 69 kişinin yargılanmasına Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, 2000- 2007 yılları arasında Taşpınar, Doğanalan, Killik, Körekem, Sincansarnıç, İncealipınar, Eskikızılelma ve Dorak köylerinde ikamet eden bazı vatandaşlar, yaşları küçük olan çocuklarının yaşını büyüterek tekstil fabrikalarında usulsüz olarak çalıştırdıklarını belirlemişti. Dorakköyü'nün eski muhtarları Süleyman T. (52) ve Sezai Y. (45) ile Doğanalan köyü eski muhtarı E.Y. (42) olayla ilgili gözaltına alınmıştı. Herhangi bir mahkeme kararı olmadan kız çocuklarına dönemin Mustafakemalpaşa İlçe Nüfus Müdürü Mehmet T. (56) tarafından, bazı çocukların nüfusta 'Öldü' olarak gösterilerek kayıttan düşürülüp, yerine yaşlarını büyük gösteren kimlik verildiği, bazı çocuklara ise ikinci nüfus cüzdanları hazırlandığı tespit edilince yargılama süreci başladı.

Reklam
Reklam

Bursa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği', 'Rüşvet almak ve vermek' suçlarından 3 -8 arasında hapis cezası istemiyle açılan davada tutuksuz 69 sanık yargılanıyor. Sanıklar, çocuklarını çalıştırmak ve evlendirmek için bu suçu istemeyerek ilçe nüfus müdürünün oluru ile işlediklerini dile getirdi.

Söz alan sanıklardan İlyas A. (45), eşinin hasta olduğunu, sosyal güvenceleri olmadığını, eşinin tedavi giderlerini karşılayabilmek için kızının çalışmasına ihtiyaçları bulunduğunu vurgulayarak böyle bir yönteme başvurduğunu kaydetti. Nüfus Müdürü Mehmet T. de suçlamaları kabul etmedi. Mehmet T. şöyle devam etti: ''Vatandaşların yönlendirilmesi söz konusu değildir. Köylüler çocuğun nüfusa yazdırılması için anne ve babasıyla gelir. Gelen evrakların usule uygun olup olmadığını kontrol ederim. Eğer herhangi bir usulsüzlük yoksa doktora yönlendiririm. Yaş kontrol formu doldurulur. Evrak alındıktan sonra ilgili memura gidilir. Sonra çocuğun kaydı yapılır. Vatandaşlar bana 'Çocuğun yaşını büyütmek istiyoruz' talebiyle gelmedi. 'Nüfusa kayıt olmamış çocuğumuz var. Onu kaydettirmek istiyoruz' diye müracaat ettiler."

Reklam
Reklam

"KAÇAN KIZIMI EVLENDİRMEK İÇİN YAŞINI BÜYÜTTÜM"
Kızı Ayşe'nin köydeki bir çocukla kaçtığını anlatan M.İ. ise kaçan kızını evlendirmek için bu yola başvurduğunu söyledi. Tutuksuz sanık M.İ., "Kızımı evlendirmek istedik, ancak yaşı küçük olduğu için evlenemiyordu. Yaşının büyütülmesi için nüfus müdürünün yanına gidip yaşının büyütülmesini istedik ve olanlar oldu." dedi.
M.K. isimsi sanık da eşinin kendisinden habersiz bu yola başvurduğunu kaydetti.
Mahkeme heyeti, haklarında davetiye çıkartıldığı halde duruşmaya katılmayan sanıkların dinlenebilmesi için duruşmayı aralık ayına erteledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz