İshak Paşa Sarayı restore ediliyor

Ağrı Doğubayazıt ilçesindeki tarihi İshak Paşa Sarayı tarihinin en kapsamlı restorasyonlarından birine hazırlanıyor

Erzurum Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Suat Bakır, İshakpaşa Sarayı’nda son yılların en kapsamlı restorasyon çalışmasının başlatılacağını açıkladı.

Bakanlık tarafından geçen yılın son aylarında 8 milyon TL’lik ihalesi yapılan sarayın restorasyonuna mayıs ayının ortalarında başlanacağını belirten Bakır, İshakpaşa Sarayı’nın zindan, harem odaları, mahkeme salonu, mescit ve ambar odalarının iki yıl içerisinde restore edileceğini söyledi.

Restorasyon çalışmalarında konularında uzman restoratör mimarlar ile çok sayıda teknik elemanın görev alacağına vurgu yapan Bakır, “İshakpaşa Sarayı’nda 1988 yılından bu yana restorasyon yapıyor. Bu son restorasyon çok büyük ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Ayrıca Ahmed-i Hani türbesinin de yine yıl içerisinde restorasyonunu gerçekleştireceğiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut Ülkemiz açısından son derece önemli bir tarihi yapıtın yenileme ihalesinin yapıldığını belirterek şunları söyledi:

”Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı kültür değerlerimizin en önemlisidir. Sadece bölgemiz açısından değil ülkemiz açısından da son derece önemlidir. İshak Paşa Sarayı’nın gelecek nesillere Sağlıklı bir şekilde kazandırılması için, bunlara aktarılması noktasında Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 2010 yılının Kasım ayında güçlendirme yenileme ihalesi yaptı. Bu noktada 8 milyon 741 bin TL ödenek ayrıldı. Bu parayla zindanlar, harem odaları, ambarlar, mescit yenilecek. Saraya ek bir yük getiren ambarlardaki çelikler kaldırılacak. Mutfak kısmındaki çelikler kaldırılıp, güçlendirme çalışması yapılacaktır. Bu işler yapılırken İshak Paşa Sarayı’nın zarar görmemesi noktasında, Sarayın fotoğraflanıp arşivleniyor. Yapılan işin sağlıklı olması için hem geçmişin, hem bugünün, hem de geleceğinin ciddi anlamda kayıt Altına alınması esastır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz