"Isı çarpması" öldürüyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcak- nemli havanın sadece bunaltıcı değil, aynı zamanda insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söyledi. Prof. Kadıoğlu, ölümle sonuçlanabilen ısı çarpmasına maruz kalan kişiye soğuk duş aldırılması veya soğuk su ile pansuman yapılarak vücut sıcaklığının düşürülmeye çalışılması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak-nemli havanın, sıcak-kuru havadan daha fazla rahatsız edici olduğunu belirterek, "Havadaki yüksek nem, vücuttan terin buharlaşmasını yavaşlatır. Terin buharlaşması, canlılar için doğal bir soğuma mekanizmasıdır. Yüksek sıcaklıklarla birlikte havadaki nem miktarının fazla olması, insanları bunaltır ve bazı sağlık problemleri ortaya çıkar. Böyle günlerde medya aracılığıyla halka ulaştırılan hava durumuna ilave olarak, insanların nemden dolayı gerçekte hissedeceği sıcaklıkların da bildirilmesinde fayda vardır" dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Kadıoğlu, aşırı ve yanlış güneşlenme sonucu deri yanığının yanı sıra ısı baygınlığı, kramp, bitkinlik ve çarpma vakalarıyla da karşılaşıldığını kaydetti. Güneş yanıklarının, derinin kendi kendine soğuma yeteneğini önemli ölçüde zayıflattığına dikkat çeken Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, rahatsızlığın belirtilerini, 'Deri kızarması ve

acı, şişme, derinin su toplaması, kabarcık, ateşin yükselmesi ve baş ağrısı' olarak sıraladı.

ACİL TIBBİ MÜDAHALE GEREKLİ

Güneş yanığına maruz kalan kişinin duş alması ve sabunla yıkanarak deri gözeneklerini kapatıp terleme ile vücudun doğal şekilde soğumasını önleyen yağları temizlemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, "Eğer deri su toplamışsa su ile temas ettirilmemeli ve hemen doktora başvurulmalı" diye konuştu.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, aşırı sıcakta fiziki etkinliklerde bulunmaya alışık olmayanların, kan basıncındaki hızlı düşüş sebebiyle bayılabileceğini de vurgulayarak, "Sıcak havadaki fiziki etkinlikler, vücut tuzunda kısa dengesizliğe yol açabilir. Kramp giren adale üzerine basınç veya ağrıyı gidermek için yumuşak masaj uygulanmalı. Kusma olmadığı sürece, yudum yudum su verilmeli" dedi.

Reklam
Reklam

Bazı durumlarda aşırı sıcaklığın, vücudun termostat mekanizmasını etkilemesi sonucu vücut ısısının 40 derece veya daha yükseğe çıkabileceğini belirten Prof. Kadıoğlu, 'Uyuşukluk, şaşkınlık ve şuur kaybı, sıcak ve kuru bir deri, hızlı ve kuvvetli nabız' belirtileri görülen kişilere acilen tıbbi tedavi uygulanması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, ısı çarpmasının öldürebileceği uyarısında da bulunarak şunları kaydetti:

"Kişiye, doktora ulaştırılana kadar soğuk duş aldırılmalı veya soğuk suyla pansuman yapılarak vücut sıcaklığı düşürülmeye çalışılmalı. Elbiseleri çıkartılmalı. Klima veya vantilatör kullanılmalı. Hastaya su dahil herhangi bir içecek verilmemeli".

Prof. Dr. Kadıoğlu ayrıca, dengeli ve hafif besinler tüketilmesi, doktor tarafından aksi belirtilmediği takdirde düzenli olarak bol su içilmesi, alkolden uzak durulması, cildi mümkün olduğu kadar çok örten, bol giyeceklerin tercih edilmesi ve fazla güneşlenmekten sakınılması tavsiyelerinde de bulundu.

Anahtar Kelimeler: