İngiltere'de yayımlanan Sunday Times gazetesi, İngiliz yetkililerinin Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Rusya'yla ile İngiltere arasında oynanacak karşılaşmada sinir gazı saldırısında bulunabileceği endişesini taşıdığını yazdı.
Karşılaşma 11 Haziran'da Marsilya'da oynanacak.
'Üçlü zafer'
İngiltere ve Rusya'nın Suriye'deki IŞİD hedeflerini bombaladığına, Euro 2016'ya ev sahipliği yapan Fransa'nın da IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi olduğuna dikkat çeken gazetesi, Marsilya'da düzenlenecek bir saldırının örgüt için "üçlü zafer" anlamına geleceğini belirtti.
Gazeteye göre Fransa polisi, Kasım'da Paris, geçen ay da Brüksel'de saldırılar düzenleyen IŞİD'in "süper hücresinin" yeni hedef olarak Euro 2016'yı seçimi olabileceğinden endişe ediyor. Bu nedenle, IŞİD'in taraftarları hedef alacak bir sinir gazı ya da intihar saldırısına karşı önlem alınacağı belirtiliyor.
Fransiz Liberation gazetesinin iddiasına göre Kasım 2015'te Paris'teki terör saldırısıyla bağlantısı olduğu iddiasıyla yakalanan Muhammed Abrini'ni polise verdiği ifadede IŞİD'in Fransa ve Belçika'da ortak düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyona'sına saldırmayı hedeflediğini söyledi. Polisin Liberation'a bildirdiğine göre Fransa ve Belçika polisi muhtemel saldırı senaryolarını önlemek için gerekli tüm önlemleri alıyor.
"Eğer Abrini'nin ifadeleri doğruysa, IŞİD'in Belçika'daki hücresi çok daha yakından ve yoğun takibe alınması gereken bir harekat üssü. Cihatçılar son 10 yıldır bu hücreyi bir hayli yoğun kullanıyorlar."
Yetkililer saldırıyla ilgili kamuya detaylı bilgi vermediler. Yapılan açıklamalara göre Abrini emirleri Suriye'deki halifeden alıyor. Fransa Başbakanı Manuel Valls son gelişmelerle ilgili "Avrupa, özellikle Fransa büyük bir tehdit altında; gardımızı düşürmemeliyiz" dedi.
IŞİD geçtiğimiz Kasım'da State de France'de Fransa ve Almanya arasında oynanan dostluk maçını hedef almıştı. Bununla birlikte tarih boyunca gerçekleştirilen terör saldırılarının çok küçük bir bölümü uluslararası spor organizasyonlarını hedefliyor, fakat nadiren görülse de bu tarz eylemler yıllarca unutulmayan trajedilere neden olabiliyor.
Spor ve terör
Terörün hedef aldığı en kan dondurucu terör eylemi 1972 Münih Olimpiyatları'nda düzenlendi. Pakistanlı bir grup teröristin İsrail'li sporcuların kaldığı kompleksi basarak iki sporcunun ölümüne yol açmaları ve dokuz sporcuyu rehin almalarıydı. Uzun süren pazarlığın sonucunda İsrail 200 kadar Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Hava alanında kendileri için hazırlanan helikoptere binmeye çalışan teröristlerin üzerine ateş açılması sonu başlayan çatışmada bir terörist rehineleri de taşıyan helikopterde el bombası patladı. Patlama sonucu beş terörist, bir polis memuru ve dokuz rehine hayatlarını kaybetti.
Abrini'nin açıklamalarından sonra güvenlik önlemlerini arttıran yetkililer, turnuva başladıktan sonra daha da sıkı bir güvenlik politikası izleyeceklerini belirtiyorlar. Euro 2016 için 2,5 milyondan fazla kişinin maçları izlemek için seyahat edeceği ve 10 milyon kadar kişinin de kamusal alanlardaki maç yayını etkinliklerine katılacağı tahmin ediliyor.