IŞİD'i bırakıp başka örgüte geçtiler

Suriye'de onlarca IŞİD militanı, örgütü terk ederek bir başka cihatçı örgüte katıldı.

Suriye’nin Halep kentinde onlarca IŞİD militanı, örgütü terk ederek başka bir cihatçı örgüte katıldı. Olayın görüntülerinde, kameraya konuşan bir IŞİD militanı, örgütü terk etme gerekçelerini anlatıyor.

Reuters’ın haberine göre, militan, “Bizi öldürdüler, bize kafir dediler, bizi evlerimizde bile çok rahatsız ettiler, bizden şüphelendiler. Biz onlara destek verdik ve onlar bizden şüphelendi” diyor.

IŞİD ONLARCA CAN ALDI

Bağdat'ın güneyindeki Hilla kentinde Pazar günü bir akaryakıt tankeri ile düzenlenen intihar saldırısında ölü sayısı 52'ye yükseldi. Irak sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre terör saldırısında 67 kişi de yaralandı. Saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

Reklam
Reklam

Akaryakıt kamyonunun Bağdat'ın 100 kilometre kadar güneyindeki Hilla'da bulunan kontrol noktasında canlı bomba tarafından patlatıldığı ve patlamada kontrol noktasının tamamen tahrip olduğu bildirildi.

IŞİD sempatizanı haber ajansı Al-Amak, bir IŞİD militanı tarafından düzenlenen saldırıda onlarca kişinin öldüğünü bildirdi.

Irak'ın kuzey ve doğusunda etkili olan IŞİD son zamanlarda Irak ordusu tarafından püskürtülmeye başlandı. Geçen yılın sonlarında Irak'ın büyük kentlerinden Ramadi'nin geniş kesimleri hükümet kuvvetlerinin eline geçmişti. Irak Başbakanı Haydar el Abadi, 2016 yılında ülkenin teröristlerden temizleneceğini duyurmuştu.


IŞİD'in sosyal medyada paylaştığı infaz fotoğraflarından biri

IŞİD son aylarda bombalı intihar saldırılarını arttırdı. Bir hafta kadar önce düzenlenen iki ayrı saldırıda en az 100 kişi can vermişti. IŞİD saldırılarına Bağdat'ın Şii bölgesini ve bir gün sonra da bir cenaze törenini hedef almıştı.

Reklam
Reklam

9 SORUDA IŞİD

Tüm dünyanın merakla takip ettiği IŞİD nedir? IŞİD nereden çıktı, IŞİD'i kim kurdu? IŞİD'in amacı ne ve IŞİD eylemleri neden bu kadar kanlı? IŞİD'in kuruluşu kaç yılında oldu? IŞİD'in kurucuları kimleri öldürmek istiyor? IŞİD, ortadoğunun en büyük problemi olmaya devam ediyor, tüm dünyada yaptıkları eylemlerle adlarını duyuran IŞİD mensuplarının dertleri ve sorunları nedir?

IŞİD ne istiyor?

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede Şeriat’a dayalı bir devlet kurmak istiyor. IŞİD ve lideri Ebu Bekir Bağdadi, ABD, AB ve Türkiye’nin “terörist örgütler listesi”nde yer alıyor.

IŞİD ne zaman kuruldu?

Reklam
Reklam

Örgüt 2004 yılında “Tevhid ve Cihat” adıyla Ebu Musa Zerkavi tarafından Irak’ta kuruldu. Sonrasında Usame Bin Ladin liderliğindeki El Kaide’ye katıldı. El Kaide’ye katıldıktan sonra adını “Mezopotamya’da El Kaide” olarak değiştirdi.

IŞİD ilk liderleri kimlerdi?

2006’da yayınlanan bir videoda Zerkavi, “Mücahitler Şurası Konseyi”ni kurduklarını açıkladı. Irak’taki Zerkavi, 7 Haziran 2006’da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürüldü. Yerine Ebu Hamza el Muhacir geçti. 2006 yılının sonlarında El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi ise liderliğini yaptığı “Irak İslam Devleti”ni kurduklarını açıkladı.

IŞİD’in Nusra Cephesi ile ilişkisi var mı?

Reklam
Reklam

2011 sonlarında Muhammed Colani liderliğindeki Nusra Cephesi, El Kaide’nin Suriye kolu olarak kuruldu. 9 Nisan 2013’te Ebu Bekir Bağdadi’ye ait bir ses kaydında Nusra Cephesi’nin Irak İslam Devleti’nin müttefiki olduğu belirtildi. Aynı yıl, Bağdadi Nusra Cephesi ile Irak İslam Devleti’nin “Irak-Şam İslam Devleti” adı altında bir araya geldiğini açıkladı.

IŞİD -Nusra ayrışması nasıl başladı?

Kısa bir süre sonra Ebu Muhammed Colani’ye ait bir ses kaydı yayınlandı. Ses kaydında Colani, Irak İslam Devleti ile yakın ilişki fikrine sıcak baktığını söyledi, ancak iki örgütü bir isim altında bir araya getirme fikrini reddetti. Colani ses kaydında El Kaide lideri Eymen Zevahiri’ye bağlılığını ilan etti.

IŞİD El Kaide’nin bir kolu mu?

Reklam
Reklam

2013 Şubat’ında, El Kaide, Suriye’deki IŞİD’i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye’yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye’deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. Nusra Cephesi ve IŞİD arasında birçok cephede çatışmalar yaşandı. En sonuncusu ise IŞİD’in Nusra Cephesi’nin kontrolündeki Deyr Ez-Zor kentinde kontrolü sağlamasıyla son buldu.

IŞİD Suriye ve Irak’ta nereleri kontrol ediyor?

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol zengini Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili. Son olarak Musul kentini de ele geçirdi.

Askeri gücü ne kadar?

Reklam
Reklam

IŞİD’in Suriye’deki askeri gücünün 6-7 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Savaşçılarının çoğunluğu yabancılar. Irak’taki silahlı üyelerinin sayısının ise 10 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor.

EL BAĞDADİ KİMDİR?

Ebu Bekir el-Bağdadi Irak Savaşı esnasında Irak'ta el-Kaide'ye bağlı örgütün temellerini attı. Suriye'de çıkan iç savaş ile birlikte bu ülkeye gitti ve Nisan 2013'te El-Nusra Cephesi ve kendi örgütünü Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adı altında birleştirdiğini ilan etti. 29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti.

Nusra Cephesi liderleri birleşmeye karşı çıktı ve el-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'ye durumu iletti. 2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladı. Fakat IŞİD emiri Ebu Bekir el-Bağdadi bu tasfiye kararını reddettiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Raporlara göre Nusra Cephesi'ne bağlı yabancı militanların %80'ini kontrolü altına aldı.

4 Ekim 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'yi küresel terörist ilan etti ve yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. Bunun yanında el-Kaide lideri el Zevahiri'nin başına ise 25 milyon dolar ödül kondu. 2013 Şubat’ında, El Kaide, Suriye’deki IŞİD’i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye’yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye’deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. Nusra Cephesi ve IŞİD arasında birçok cephede çatışmalar yaşandı. En sonuncusu ise IŞİD’in Nusra Cephesi’nin kontrolündeki Deyrizor kentinde kontrolü sağlamasıyla son buldu.

Anahtar Kelimeler: