IŞİD'in rehin aldığı şoför sayısı 32 oldu

Dün Irak'ın ikinci en büyük kenti Musul'u ele geçiren ve Kerkük'e de saldıran Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) rehin aldığı Türk şoför sayısı 32'ye yükseldi.

Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR, (DHA)- IRAK'ın Musul kentinde Irak ordusu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, İskenderun'dan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoförünün dışında, 4 TIR şoförünün daha aynı yerde rehin alındığı belirtildi.

Musul'da yönetimi ele geçiren IŞİD militanları tarafından dün sabah Musul'a 60 kilometre ve Mahmur'a 30 kilometre uzaklıkta olan 50 bin nüfuslu Geyara ilçesindeki Termik santralde rehin alınan 28 Türk şoföründen birine DHA muhabiri telefonla ulaştı. Güvenlik gerekçesiyle adının yazılmasını istemeyen şoför, dün sabah 50 bin nüfuslu Geyara ilçesinin yönetimini ele geçiren IŞİD militanları tarafından rehin alınan Türk şoför sayısının 32'ye ulaştığını söyledi. Mazot taşıyan tanker şoförlerinin yanı sıra 2 TIR'ın 4 şoförünün de rehin alındığını söyledi. Rehin alınan şoför, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Saat 08.00 sıralarında 7-8 kişilik silahlı grup bizi rehin aldı. Daha sonra 11 arkadaşımızı ellerini ve gözlerini bağlayan başka yere götürdüler. Burada kalan arkadaşlarımızın şu anda sağlık durumu iyi. Bizi bir yere kapatıp bekletiyorlar. Ama götürdükleri 11 arkadaşımızın durumundan haberimiz yok. Onların durumundan endişe ediyoruz. Bizi rehin alanlar bizimle görüşmüyor. Biz onlardan gizli firma yetkilileri ile görüştük. Bizi kurtarmak için çalışma yaptıklarını söylediler."

IŞİD, Musul'dan sonra Kerkük'e de girdi

Irak’ın Musul kentinin Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kontrolüne geçmesinin ardından Başbakan Nuri el Maliki, olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısında bulundu. Musul’un IŞİD kontrolüne geçmesi nedeniyle Irak Parlamentosu perşembe günü olağanüstü toplanacak. Maliki ayrıca Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve AB'den destek istedi. Kerkük’te de bazı bölgelerin IŞİD’in kontrolüne geçtiği bildirildi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Musul’un IŞİD’in kontrolüne geçmesinin ardından bir basın açıklaması yaptı. "Musul’un teröristlerin kontrolünde olmasına izin vermeyeceğiz" diyen Maliki, gönüllülere de ’Irak ordusuna katılmaları’ çağrısında bulundu. Maliki, Birleşmiş Milletler BM, Arap Birliği ve Avrupa Birliği’ne de çağrıda bulunarak destek istedi.

Reklam
Reklam

Binlerce kişi kaçıyor

Suriye’nin kuzeyinde bazı bölgeleri ve Irak’ta Felluce’yi kontrol eden şeriatçı IŞİD, Irak’ın petrol zengini Musul kentini ele geçirdi. Iraklı güvenlik güçleri, sayıları 3 bin olarak verilen IŞİD’in saldırısı üzerine üniformalarını çıkarıp kaçtı. Binlerce kişi Kürt bölgesine kaçmaya çalışıyor. ABD, Irak’a yardım önerdi.

2 PEŞMERGE TUGAYI TUZHURMATU'DA

Bölgesel Kürt yönetimine bağlı 2 Permerge Tugayı'nın Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine vardığı bildirildi. Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesi kaymakamı Şellal Abdul Ahmed, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinden iki tugayın ilçe merkezine vardığını söyledi. Kaymakam Ahmed, "Bu güçler ilçeyi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından korumak amacıyla geldi. Özellikle ilçenin Süleyman Beg bölgesi ve Yengice, Bastamlı ve Meftul köyleri IŞİD'nin eline geçtikten sonra geldiler" dedi. Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde dün meydana gelen saldırılarda 32 kişi ölmüş ve 191 kişi de yaralanmıştı.

Reklam
Reklam

IŞİD, 2 Türkmen'i öldürdü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının kontrolü ele geçirdikleri Selahaddin eyaleti Tuzhurmatu ilçesinin 3 km batısındaki Türkmenler ‘in yaşadığı Yengice köyünde 2 Türkmen'i öldürdüğü, öldürülen kişilerin araçlarına el koyduğu öğrenildi.
DHA muhabirinin verdiği bilgiye göre IŞİD militanlarının teslim aldıkları Yengice ve Tuzhurmatu'nun 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyündeki bekleyişleri sürüyor. IŞİD militanlarının ele geçirdikleri askeri araçlar ile köyde gövde gösterileri yaptıkları belirtiliyor.

(AJANSLAR)

Anahtar Kelimeler: