BBC Trending
Mariusz Zurawek bir haftasonu oturup, Polonya'da yeni bir sosyal medya sitesi kurdu.
Amacı fotoğraf ve video yüklemeyi çok kolay hale getirmekti. Bu nedenle de justpasteit.com adını verdiği siteye girmek için kayıt olmak veya hesap açmak gerekmiyordu.
Zurawek'in sitesi bir gecede popüler oldu. Ancak kullanıcı profili şaşırtıcıydı.
"Ziyaretçilerin yüzde 60'ı Arapça konuşan ülkelerdendi" diyor Zurawek, "Avrupa'daki bir site için, çok olağandışı bir durum bu."
2014 yılının başlarından itibaren bazı kullanıcılar sorun olmaya başladı.
Suriye'den bazıları çok çarpıcı, ürkütücü görüntü ve fotoğraflar yüklenmeye başladı. Zamanla sitenin IŞİD militanları tarafından kullanıldığı anlaşıldı.
Kıyıda köşede saklanıyorlarIŞİD ve taraftarlarının propaganda için sosyal medyayı kullanması büyük kaygı yaratan bir durum.
Hem çeşitli hükümetler hem de Anonymous collective gibi bazı 'hacker' gruplar IŞİD ile bağlantılı olduğu sanılan sosyal medya hesaplarıyla mücadele ediyor.
İngiliz yetkililer sosyal medyadaki mücadele arttıkça, militanların da giderek daha küçük ve tanınmayan sitelere kaçtıklarını belirtiyorlar.
İngiliz polisinin terörle mücadele ekibinden bir dedektif, IŞİD militanlarını sosyal medyadan "kovalama" çabalarının bazen çok başarılı olduğunu, bunu da militanların sosyal medya platformuna "oradan taşındıkları" yolunda mesajlar bırakmasından anladıklarını söylüyor.
Ana akım sosyal medyadan kaçanlar, bazen Zurawek'in web sitesi gibi platformlara yöneliyor.
Zurawek ilk başlarda Suriyeli kullanıcıların sitesini kullanmasından gurur duymuş. Ancak daha sonra IŞİD militanları siteye girip, kanlı-canlı görüntüler paylaşmaya başlayınca fikri değişmiş.
"Bu görüntüleri kaldırmayı düşünürken, İngiliz polisi benimle temasa geçti" diyor.
İngiliz polisinin Polonya'da bir yetkisi olmamasına rağmen, Zurawek taleplerini yerine getirmiş.
'Suriye, Somali ya da Yemen gibi'Kısa süre öncesine kadar ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Stratejik Terörle Mücadele Dairesi'nde koordinatör olan Alberto Fernandez "kontrolsüz bir alanda faaliyet göstermek açısından sosyal medya IŞİD militanlarına Suriye, Somali ya da Yemen'in bazı bölgeleri kadar yararlı" diyor.
"Hasmımızı, neredeyse, orada takip ediyoruz" diye de ekliyor.
Bu hafta başlarında 5elafabook ("khelafa-book") adında bir site dikkat çekti.
Hilafet sözcüğünü çağrıştıran bir isimle çıkan ve Facebook benzeri bir platform olan site, sadece bir gün faaliyet gösterebildi; ardından Twitter ve Facebook hesapları askıya alındı.
Polonya'daki justpasteit.com'un kurucusu Zurawek ise karşılaştığı sorunların internette istenmeyen içerikten kaçınmanın ne kadar güç olduğunu gösterdiğini söylüyor.
"İnternette herkes kimliğini saklayabiliyor. Twitter, Facebook, Youtube gibi büyük sitelerin bile IŞİD'le başı belada ve koyulan içeriğin hepsini kaldıramadılar. İnternetin mimarisi sorunlu" diyor.