Isınan Havalarda Su Kaybına Dikkat

Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmesiyle birlikte ortaya çıkan aşırı su kayıplarının insan sağlığını olumsuz yönde...

Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmesiyle birlikte ortaya çıkan aşırı su kayıplarının insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği belirtildi.

Sağlıklı yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının yüzde 60’ını, kadında yüzde 50’ sini su oluşturuyor. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremiyor. Özellikle havaların ısındığı yaz aylarında kişilerin su ihtiyaçları daha da fazlalaşıyor.

Sıcak havanın terleme ile birlikte vücutta su kaybına neden olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Raziye Uyguç, aşırı su kayıplarıyla ilgili olarak uyarılarda bulundu. Uyguç, “Yazın sıcakların etkisiyle, vücuttaki su kaybı fazlalaşır. Bu durum; bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında terlemeyle artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2-2.5 litre su içilmelidir. Serinlemek için gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu ve maden suyu tercih edilmelidir. Vücuttaki sıvı kaybını engellemek için ilk tercih ise su içmek olmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Sıcak havaların özellikle şeker ve tansiyon hastalarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Dr. Raziye Uyguç, bu kişilerin sıvı alımlarına ve beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini konusunda şu tavsiyelerde bulundu: “Bazı hastalar kendileri hissetmeseler bile tansiyonları yükselmiş olabilir. Tansiyonun uzun süre yüksek seyretmesi ise aniden meydana gelebilecek ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle tansiyon hastalığı bulunan kişiler ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, tuzdan mümkün olduğunca uzak durmalı, tükettiği gıdalara dikkat etmeli ve yeterli derecede su içmelidir. Aşırı sıcaklar nedeniyle meydana gelen kan şekerinin yükselmesi kan akışkanlığını da azaltır. Şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkan sıvı kaybı sıcağın da etkisiyle ani felç ve beyin kanamalarına neden olabilir. Bu nedenle şeker hastalığı bulunan kişiler yaz aylarının vazgeçilmezleri olan; karpuz, kavun, kiraz, kayısı, incir, üzümden mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Bunun yerine şeker oranı düşük olan elma, armut, şeftali, ayva, vişne, kivi, erik, gibi meyveleri tüketmelidirler”

Reklam
Reklam

Dr. Uyguç, daha çok su tüketmesi gereken grupları ise şöyle sıraladı: Yüksek proteinli diyetle beslenenler, lifli gıdalardan zengin beslenenler, bulantı kusma ve ishal ile sıvı kaybının arttığı zamanlar, şeker ve tansiyon hastaları, ağır fiziksel aktivite yapanlar ve çok sıcak ortamlarda olup da aşırı terleyen kişiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: