İSTANBUL (İHA) - Doğalgazla çalışan cihazlar, doğalgazın, diğer yakıtlara oranla en ucuz ve verimli olması nedeniyle işletme maliyetlerini azaltıyor. Bununla birlikte doğalgaz abonelerinin, ısıtma maliyetlerini azaltmak için uzmanların önerilerine kulak vermeleri gerekiyor.
Uzmanlar, çatıdaki ısı kaybının yüzde 20 olduğunu belirterek, izolasyonun uygun şekilde yaptırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Kapı ve pencereleri yeniden yaptırırken izoleli malzemelerin tercih edilmesini öneren uzmanlar, konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 15'inin pencere ve kapılardan olduğunu hatırlatıyor. Uzmanlar, mevcut izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukların da pencere süngeriyle kaplanması gerektiğini bildiriyor. Uzmanlar, doğalgaz sobası kullanan aboneleri de "Soba filtrenizi, cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz" şeklinde uyarıyor.
Sıcaklığın içeride kalması için, geceleri perdelerin örtülü olmasının büyük enerji tasarrufu sağladığını vurgulayan uzmanlar, duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerinin de engellenmesinin önemli olduğunu kaydediyor. Uzmanlar, tüm ısı kayıplarının yüzde 10'unun, yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleştiğini ifade ederek, bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zaruri olan 100 santimetrekare net geçişli havalandırma menfezinin kesinlikle kapatılmaması, radyatörlerin mobilya ve benzeri eşyalar veya perdelerle engellenmemesi yönünde uyarıyor.
Uzmanlar, sıcak su termostatının en ideal ayarının '50 santigrat derece' olduğunu belirterek, aşırı sıcak suyun sadece fazla enerji tüketmediğini, aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturacağı için sağlıksız olduğuna dikkat çekiyor. Su ısıtma kontrol vanasının "pilot" konumuna getirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalınacaksa vananın kapatılması gerektiğini bildiriyor.
Uzmanların diğer önerileri ise şöyle: "- Elle bulaşık yıkarken soğuk suyla durulama yapınız.
- Bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız.
- Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız.
- Yeni bir su ısıtıcısı alırken, enerji verimi yüksek modelini tercih ediniz."
Eğer pişirme tarifinde belirtilmiyorsa, fırında ön ısıtma yapılmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, şunları kaydediyor:
"- Fırın kapağını yemek pişirirken açmayınız.
- Üst yakıcı alevini tencere veya tavanızın boyutu kadar açınız.
- Pişirme başladıktan sonra yavaş yavaş kaynatınız.
- Zaman ve sıcaklık talimatlarına uyarak pişiriniz.
- Kullanılmayan ocak brülörlerini (gözlerini) kapatınız.
- Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz. Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız."