Isınma Giderleri Milyonlarca Dolarlık Enerji Kaybına Sebep Oluyor

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Demeği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, 19 milyon binanın yalıtım probleminin...

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Demeği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, 19 milyon binanın yalıtım probleminin çözülmesiyle enerjiden 8 milyar dolar tasarruf edilebileceğini söyledi.

Başkan Adil Gökçadır, yalıtımsız binalar nedeniyle hem havanın ısıtıldığını hem de küresel ısınmaya sebebiyet verildiğine dikkati çekerek, " Oysa biz hem havayı ısıtıyoruz hem de küresel ısınmaya sebebiyet vererek dünyamızı kirletiyoruz. Enerji Kimlik belgesinin zorunlu hale gelmesiyle ilk başta ısı yalıtımı zorunlu kılındı çünkü binalarda kullanılan enerjinin yüzde 85'i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor." dedi.

Reklam
Reklam

BİLİNÇLİ ENERJİ KULLANIMI 10 YIL İÇİNDE DIŞ BORCU KARŞILIYOR

İMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurcan Özdemir de Türk ekonomisinin önünde en büyük engel olarak gösterilen cari açığın ağırlıklı olarak enerji ithalatından kaynaklandığını öne sürdü. Özdemir, binalarda bilinçli enerji tüketimi ile önümüzdeki 10 yıl içinde dış borcun karşılanabileceğini belirterek şunları kaydetti: "Gerek günlük yaşamda gerekse endüstriyel uygulamalarda enerji kültürü ve bilinci henüz oluşturulamamış durumda. Isı yalıtımı uygulamaları yapılamadığında konutlarda yüzde 50’ye varan ısı kayıpları oluşuyor. Tüm konutlarda yalıtım yapılmış olsa her yıl bir Karakaya Barajı kadar enerji tasarrufumuz olacak. Bu açıdan çok önemli olan enerji verimliliği kanunu ve uygulamalarını başta ilgili kamu kurumları ve sivil toplum birimleri kamuoyuna çok iyi anlatmalı. Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi enerji verimliliği ve ısı yalıtımı uygulamalarını teşvik edici amaçla vergi kanununda yasal düzenleme acilen yapılmalı."

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve Enerji Kimlik Belgesinin 2017 sonuna kadar da mevcut binalarda zorunlu olduğunu hatırlatan Özdemir, Enerji Kimlik Belgesi için en önemli koşulun ise ısı yalıtımı olduğuna dikkat çekti. Özdemir, "Enerji tasarrufu denilince akla ilk gelen önlemlerden biri, bina yalıtımı. Bina yalıtımı; ısı, su, ses ve yangın yalıtımı olarak dört farklı şekilde uygulanıyor. Enerji tasarrufunu sağlayan ise ısı yalıtımı. Türkiye'de tüketime sunulan enerjinin yaklaşık üçte biri binalarda kullanılıyor. Bunun da çok büyük bir kısmı, ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Isı yalıtımlı bir binanın tasarrufu yüzde 50'ye kadar çıkıyor. Fakat bugün yalıtım yapılmış binaların oranı yüzde 10'u geçmiyor maalesef. Bina izolasyonunu mutlaka yaptırın çünkü binalarda ısı kaybının yaklaşık yüzde 40’ı çatıdan, 20 zeminden ve pencerelerden kaynaklanmaktadır. Bina yalıtımı ile yüzde 50' e varan enerji tasarrufu sağlanır. Yapılan yatırımın geri ödeme süresi yaklaşık 2-4 yıl arasındadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bina izolasyonunun mutlaka yaptırılması gerektiğini anlatan Özdemir, binalarda ısı kaybının yaklaşık yüzde 40'nın çatıdan, yüzde 20'sinin zeminden ve pencerelerden kaynaklandığını söyledi. Özdemire göre; bina yalıtımı ile yüzde 50' e varan enerji tasarrufu sağlanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: