İşitme engelliler ortak alfabeye kavuştu

Ankara (AA)- Hayatın seslerini duyamayan, birbirleriyle iletişimi işaretlerle sağlayan Türkiye'deki 250 binin üzerindeki işitme engelli, artık ortak bir alfabeye kavuştu. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından hazırlanan Türk işaret dili parmak alfabesinin çalışmaları tamamlandı.

İşitme engellilerin işaret dili konusundaki ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar, Türk İşaret Dili Yönetmeliği'nin hazırlanmasıyla başladı. Yetkili kurulların oluşturulmasının ardından, Türk işaret dili üzerindeki bilimsel çalışmalar başlatıldı. Daha sonra 7-8 Haziran'da Türk Dil Kurumu Konferans Salonu'nda düzenlenen Birinci Türk İşaret Dili Kurultayı'nda Türk İşaret Dili Parmak Alfabesi'ne son şekli verildi. Alfabedeki 29 harfin karşılıklarının bulunduğu alfabenin 12 Temmuz Perşembe günü TDK'nın 75.
kuruluş yıl dönümü töreninde kamuoyuna sunulmasının ardından, 3 yıllık süreç içerisinde işaret dilini farklı lehçelere göre gösteren işaret dili sözlüğü hazırlanacak ve dil bilgisi çalışmaları da tamamlanacak.

Reklam
Reklam

TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, parmak dili alfabesinde Türk alfabesindeki gibi 29 harfin karşılığının yer alacağını anlatarak, "Sözlükte de dilimizin söz varlığında kaç sözcük varsa o kadar işaret olacak" dedi. Akalın yaklaşık 3 yıllık bir projeyle Türk işaret dili sözlüğü ve dil bilgisinin yayınlanacağını da bildirdi.