İşitme testi, ömür boyu sağırlığı önlüyor

BURSA (İHA) - Bebeklerde işitme kaybı, uygulanan işitme testi ve ilk 6 ay içinde takılacak cihaz ve tedavi ile tarih oluyor.

Bursa'da ilk kez Zübeydehanım Doğumevi'nde yeni doğan bebeklere işitme testi uygulanıyor. Zübeydehanım Doğumevi Fizyoloji Uzmanı Doktor Emel Ekşioğlu, ilk bir ay içinde tespit edilen işitme kaybının, bebek 6 aylık olunca uygulanan cihaz ile normale döndüğünü belirterek, "6 aydan sonra uygulanan tedavi ile çocuklar işitebilse de konuşamıyorlar" dedi.

Zübeydehanım Doğumevi Fizyoloji Uzmanı Doktor Emel Ekşioğlu, her bin bebekten 1 ile 3'ünün ileri derecede işitme kaybı ile doğduğunu, akraba evlilikleri, düşük doğum ağırlıklı bebekler, annenin doktor kontrolü dışında aldığı ilaçlar ve hamilelikte geçirilen bazı ateşli hastalıkların risk grubunda olduğunu ifade ederek, "Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Kampanyası ülke genelinde tüm yenidoğanları tarayarak işitme kaybı olan bebeklerin erken teşhis edilmesini amaç edinmiştir. İşitme engelli çocuklarımızın erken tanı ve erken müdahale ile topluma kazandırılmaları hem kendilerinin hem yakınlarının mutluluğunu sağlayacaktır. İlk bir ay içinde tespit edilen işitme kaybı bebek altı aylık olunca uygulanan cihaz ile normale dönmektedir. Bu çocuklar yaşıtları gibi işitebilirler ve konuşabilirler. Altı aydan sonra uygulanan tedavi ile çocuklar işitebilse de konuşamazlar" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşma ve dil gelişiminin doğumdan itibaren 4 yaşına kadar devam ettiğini anlatan Ekşioğlu, "İşitme engelli çocuk için çevresindeki nesneler ve bireyler yalnızca görüntü olarak anlamlı olduğundan soyut düşünce gelişemez. Sözel iletişim kuramayan çocuğun bilgi alışverişi kısıtlı olur, yeterli uyarı alamadığı için zihinsel gelişimi geriler, eğitim yaşamında başarısız olur. Çocuk duygu ve isteklerini ifade edemediği için hırçınlaşır, çevreyle iletişim kuramaz, içine kapanır, sosyal uyumsuzluk gösterir. İşitme kaybı tespit edilen çocuk kaybının derecesine göre seçilen işitme cihazı ile mevcut işitme kapasitesini kullanabilir. Bursa'da Ocak 2007'den itibaren Zübeydehanım Doğumevi Yenidoğan İşitme Taraması Ünitesi faaliyete geçmiştir. Hastanemizde doğan her bebeğe işitme testi uygulanmaktadır. Hastanemiz kalite standartlarında, teknolojiyi hastalarına güvenilir şekilde sunan bir kuruluştur. Bursa'da işitme taramasını ilk uygulayan hastanedir" diye konuştu.

"ERKEN TEŞHİS, İŞİTME ÖZÜRLÜLÜĞÜNÜ ÖNLÜYOR" Yenidoğan İşitme Taraması Ünitesi'nde her bebeğe bu testin uygulandığını hatırlatan Ekşioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu test bebeğe zarar ve rahatsızlık vermiyor. Bebek hastaneden taburcu olmadan önce, kulak yoluna yerleştirilen bir mikrofon ile gönderilen sesin yansıması alınıyor, küçük bir bilgisayara kaydediliyor. İşitmesi varsa 'geçti', yoksa 'kaldı' şeklinde değerlendiriliyor. Her kalan bebekte işitme kaybı bulunmayabilir. Kulak yolunda doğum esnasında kalan kirler, sıvılar sonucun yanlış çıkmasına neden olabiliyor. Bu bebekleri 15 gün sonra tekrar çağırıyoruz. Testten geçemeyenler Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniğine yönlendirilerek gerekli tedavisinin yapılması sağlanıyor. 6 aylıkken takılan biyonik kulak ile bu çocuklar yaşıtları gibi işitebiliyor ve konuşabiliyorlar. Zeka gelişimleri de yaşıtlarıyla aynı şekilde gelişiyor. 6 aydan sonra takılan işitme cihazı ile çocuk işitse de konuşamıyor. Çocukların işitme özürlü olmamaları için erken teşhis çok önemlidir. İşitmeyen ve konuşmayan bir çocuk hem kendi hem ailesi hem de toplum açısından bir sorundur. Bu sorunun önüne erken geçilirse toplumsal açıdan büyük kazanım sağlanmış olur".

Reklam
Reklam

"KÜÇÜK TEST İÇİN ÇEKECEĞİNİZ ZAHMET, SONRADAN ÇEKECEĞİNİZ ZAHMETTEN ÇOK DAHA AZDIR" Ekip olarak aileleri bilinçlendirerek duyarlı olmalarını sağladıklarını kaydeden Ekşioğlu, "Ailesinde işitme kaybı olan, doğumsal anomalisi olan bebeklere her iki test yapılmaktadır. Çünkü bu bebekler risk gurubudur. Biz Zübeydehanım Doğumevi Yenidoğan işitme birimi olarak kalite standartlarında, erişilebilir, çağın teknolojisini hastalarımıza hizmet olarak sunan bir çalışma içindeyiz. Hastanemizde günde ortalama 38 bebek dünyaya gelmektedir. Her doğan bebeğe taburcu olmadan önce işitme taraması testi yapılmaktadır. Bugüne kadar yaklaşık bin bebeğe işitme taraması uyguladık. Türkiye'de işitme engelli çocuklar genellikle 2.5 - 4 yaş arasında fark edilmektedir. Bu çocukların dil ve konuşma gelişimi kazanabilmesi için 17 - 18 yaşına kadar eğitim alması gerekmektedir. Aile için büyük bir külfettir. Bu durumu engellemek ailelerin duyarlılığına bağlıdır. Unutmayın ki bebeğinizi kontrole getirirken yaşayacağınız zahmet işitmeyen ve konuşamayan bir çocukla yaşayacağınız zahmetten çok daha azdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam