İşitme Ve Konuşma Engellilerin Alkışlanmayan Gösterisi Ilgi Bekliyor

Bir tiyatro düşünün, ne seyirciler sahnedeki oyuncuların sesini duyabiliyor, ne de oyuncular seyircilerin kendilerini alkışlamasını....

Bir tiyatro düşünün, ne seyirciler sahnedeki oyuncuların sesini duyabiliyor, ne de oyuncular seyircilerin kendilerini alkışlamasını. Oyuncular anlatmak istediklerini el ve vücut hareketleriyle seyirciye aktarıyor, seyirci de beğenisini alkış yerine ellerini havaya kaldırıp sallayarak gösteriyor.

Aslında bu da bir başka engellilerin başarı hikayesi. Ankara’daki Çankaya İşitme Engelliler Derneği, oyuncularının tamamı işitme ve konuşma engellilerden oluşan 'İstiklal’e Doğru' adlı tiyatro oyununu geçtiğimiz günlerde sergiledi. Deneyimli tiyatrocu Server Güner’in yazıp yönettiği oyunda Kurtuluş Savaşı, engelli oyuncular tarafından Menekşe Sinema Salonu'nda az sayıdaki seyirciye anlatılmaya çalışıldı. Oyunun sonunda ise engelli oyuncular, vücut hareketleriyle İstiklal Marşı’nı okudu. Salondaki az sayıdaki seyirciye de engellilerin vücut hareketleri, iki kişi tarafından tercüme edildi.

Reklam
Reklam

Oyunun sonunda ise hem yönetmen Güner, hem oyuncular hem de Çankaya İşitme Engelliler Derneği Nihat Kitir, seyircinin azlığından ve kendilerine yetkililerden yeteri kadar destek gelmemesini eleştirdi.

Bu oyunu sahnelemek için eylül ayından beri çalıştıklarını söyleyen Server Güner, oyuncuların tamamının bu işi çok sevdiklerini, severek çalıştıklarını söyledi. Hatta kostümlerini bile kendileri yaptıklarını dile getirdi. Bu işin zorlukları olduğunu; ancak bunun güzel bir zorluk olduğunu söyleyen Güner, kendilerini üzen şeyin ise az sayıdaki seyirci olduğunu dile getirdi.

AYNI MAHALLEDE YAŞIYOR, AYNI EKMEĞİ YİYORUZ AMA OYUNA GELMİYORUZ

Buna rağmen devam etmeyi düşündüklerini kaydeden Güner, “Yerel ve merkezi yönetimler, STK’lar sahip çıkmalı bu arkadaşlara. Bu işitme engelli arkadaşlarla veya diğer engelli arkadaşlarla aynı otobüse biniyor, aynı ekmeği yiyoruz. Aynı bakkaldan alışveriş yapıyoruz, aynı mahallede oturuyoruz; ama gelip bu arkadaşların oyunlarını izlemiyoruz” diyerek sitemlerini aktardı. Güner, “Şu emekler değerlendirilsin. Bugün Ankara’da yedi büyük belediye var, ne olur çağırsınlar bu arkadaşları oynatsınlar. Salonlar tıklım tıklım olsun. Kurtuluş Savaşımızı anlatıyoruz, politik ya da siyasi bir şey yok.” diyerek de çağrıda bulundu.

Reklam
Reklam

SIRADA KISA FİLM VAR

Derneğin çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Nihat Kitir ise işitme engeliler için en önemli görsel olaylardan bir tanesinin tiyatro olduğunu ve bu yüzden de tiyatro çalışmaları yaptıklarını aktardı. Daha önce de başka oyunlar sergilediklerini anlatan Kitir, yakın zamanda tiyatro oyunumuzu tamamlayıp kısa film çalışması yapacakları bilgisini verdi. Kitir, yine Server Güner ile birlikte çalışacaklarını aktarırken, usta yönetmen ise “Bu arkadaşlar kendilerini göstermeye çalışıyorlar. Engellilerin yaşamları ile ilgili; aile içi, aile dışı, sokakta, otobüste, alışverişte, hastanede, okulda bir sürü problemleri var. Onu yazdık senaryo haline dönüştürdük, onu çekeceğiz kısa film olarak. Ama nerede oynatacağız, kime oynatacağız kimse kapımızı çalmıyor” demekle yetindi.

Tiyatronun sessiz oyuncuları ile daha önce güzel oyunlar oynadıklarını ve oynamaya devam ettiklerini dile getirerek herkesten destek beklediklerini söyledi. Oyunda Sam Amca karakterini canlandıran engelli oyuncu, “Oyunun güzel geçmesinden dolayı çok mutluyum. Seyircimiz az ama biz durmayacağız, emeğimizden dolayı kendi kendimizi de olsa biz kutluyoruz. Devletten bize desek olmasını, bu oyunumuzu sergilememize destek olmalarını rica ediyorum” demekle yetindi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: