İşkad Başkanı Türkmen:"2023 Hedeflerine Kadınlar Da Ortak Edilmezse Başarı Gelmez"

Adana İşkadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmasının...

Adana İşkadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmasının erkek egemen iş dünyası sayesinde gerçekleştiğini belirterek, kadınların aynı oranda iş yaşamına katılması durumunda Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin hedefinin ilk 10 değil ilk 5 büyük ekonomi arasına girmek olacağını savundu.

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) ve TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu’nun İzmir Hilton Oteli’nde düzenlediği “İş Dünyasında Kadın” toplantısına İŞKAD Başkan Yardımcısı Belgin Özçelik ile birlikte katılan ve panelistler arasında yer alan İŞKAD Başkanı Av. Türkmen, Türkiye’nin geçen yıl 772 milyar dolar Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYİH) yaratarak dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu anımsattı. Bu tablonun erkek egemen iş dünyasıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Türkmen, "Kadınlarını da iş yaşamına aynı oranda katabilen bir Türkiye bugün 1.6 trilyon dolarla ilk 10 büyük ekonominin içerisinde yer alacaktı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılındaki hedefimiz ilk 10 büyük ekonomi arasına girmek değil belki ilk 5 arasına girmek olacaktı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bunun örneğini Güney Kore'nin gerçekleştirdiğini söyleyen Türkmen, 1980’li yıllarda Türkiye ile Güney Kore’nin ekonomi tablolarının çok benzediğini, bugün ise Güney Kore’nin GSYH’da 1 trilyon doları aşarak 14. büyük ekonomi durumuna geldiğini vurguladı. Güney Kore’nin bu başarısının tek nedeninin kadınlarla erkeklerin birlikte çalışıyor olmasından kaynaklandığını savunan Av. Türkmen, “İtiraf edelim, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ten sonra kadın ihmal edildi. Eğer biz, 1930’lu yıllardaki gibi hani Sabiha Gökçen’i pilot yetiştirdiğimiz yıllardaki gibi kadın erkek eşitliğine önem vermiş olsaydık bugün gerçekten 100. yıl hedefimiz bambaşka olabilirdi” şeklinde konuştu.

"KADIN TEMSİL ORANI ÇOK DÜŞÜK"

2011 genel seçimlerinde TBMM’ye seçilen 550 milletvekilinden 78’inin kadın olduğunu hatırlatan Av. Türkmen, Adana’da il genel ve belediye meclis üyeleri arasında kadınların yok denecek kadar az olduğunu, Adana belediyelerinin hiçbirinde başkan, başkanvekili ya da belediye başkan yardımcılığı görevinde kadınlara yer verilmediğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Adana Ticaret Odası Meclisi'nin 105 üyesi arasında 3 kadın üyenin bulunduğunu buna karşılık 47 üyeli Adana Sanayi Odası Meclisi'nde ve 14 üyeli Adana Ticaret Borsası Meclisi'nde tek bir kadın üyenin olmadığına dikkati çeken Av. Türkmen, “Aynı tablo iş dünyasının oluşturduğu dernekler ve onların çatı örgütlerinde de farklı değil. Bizim de bu sorunları çözmemizin yolu her alanda kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanmasını yasalarla sağlamaktan geçmekte. Bu nedenle bugünden başlamak üzere önce kendi evimizin önünü süpürelim” şeklinde konuştu.

TÜRKONFED’e ve konfederasyonu oluşturan derneklere ve federasyonlara kadın yönetim kurulu üyesi ve başkan sayısını artırma çağrısında bulunan Av. Türkmen, bunun için gerekirse kota koyulması gerektiğini söyledi. Av. Türkmen, şöyle konuştu:

“İŞKAD olarak TÜRKONFED’in odaların her meslek komitesinde en az bir kadın olması için çağrıda bulunmasını ve bu yönde çaba sarf etmesini istiyoruz. Geleceğe dönük olarak da pozitif ayrımcılık oluşması anlamında gerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve gerekse TOBB nezdinde yasal düzenlemelerin talepçisi ve takipçisi olsun.”

Reklam
Reklam

"LİDER KADIN YETİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ"

Kadın derneklerinin de lider kadın yetiştirmek zorunda olduğunun altını çizen Av. Türkmen, “Bizler politikada ve diğer alanlarda var olacak kadın liderler yetiştireceğiz ki bu lider kadınlar saydığımız hedeflerin gerçekleşmesini sağlasınlar” ifadesini kullandı.

2023 yılında dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olmayı hedefleyen Türkiye’nin, kadınları bu hedefe ortak etmek zorunda olduğunu vurgulayan Av. Türkmen, şunları söyledi:

“Aksi durum başarısızlığı kesinleştirecektir. Kadınların toplumsal hayatın her alanına aktif olarak katılmaları demokrasi ve toplumsal gelişme kapsamında değerlendirilmelidir. Kadın-erkek eşitliği ekonomi, siyaset ve eğitim üçgeninde gerçekleşmeli, en önemlisi kadının toplumda sağlanacak bu yeri sadece kağıt üzerinde kalmamalıdır. Kadınları güçlü olan Türkiye daha güçlü ve istikrarlı bir iş yaşamına, toplumsal yaşama kavuşmuş olacaktır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: