İskan Kanunu'nda değişiklik tasarısı

ANKARA (İHA) - Hükümet, 'Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi tutulup, Türkiye'ye gelerek yerleşmek isteyen Türk soylu kişilerle ilgili olarak bu Kanun çerçevesinde yapılacak işlemler ile alınacak kararların genel koordinasyonu ve bu kişiler için yapılan veya yapılacak konutların proje, yapım, kontrol ve hak sahibi seçimi, tahsis ve dağıtımı, kişiler adına temlik ve tapuda tescili ile borçlandırma konularında başbakana, Toplu Konut İdaresi Başkanı'nı görevlendirme imkanı getiren yasa tasarısını TBMM Başkanlığı'na gönderdi.

Reklam
Reklam

Tasarıya göre, hak sahibine tahsis edilmiş olan konutun, takyit süresi içerisinde, işyeri, ticarethane ve sair biçimde amacı dışında kullanılması ya da satış vadi şerhi konulması, devredilmesi, satılması veya terhin edilmesi hallerinden birinin ya da birkaçının valiliklerce tespit edilmesi üzerine ya da konut bedelinin geri ödenmesine ilişkin borçlanma taksitlerinin yatırılmamış olması gibi hallerde, söz konusu taşınmazın, aynı durumdaki göçmenlerin hizmetinde kullanılmak maksadıyla tapu kaydının iptali ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı adına tescili Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından mahkemeden istenebilecek. Mahkemece tapu kaydının iptaline ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı adına tesciline karar verilen konutlar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının talebi üzerine, bu Kanun ve 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyediliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde valiliklerce tahliye edilecek. Aynı tasarıyla mahkeme kararı ile taşınmazların geri alınması halinde, evvelce ödenen taksitler veya yapılan zaruri ve faydalı giderlerle, taşınmazdan elde edilen intifaın bedelleri karşılıklı olarak hesap edilir, değerlerdeki fazlalıklar taraflarca iade edilecek. Bu işlemlerden doğan bakiye alacaklar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca genel hükümlere göre takip ve tahsil olunacak. Bu çerçevede açılacak dava ve takiplerde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutuluyor. Aynı tasarının ek maddesi ile de Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi tutulup, Türkiye'ye gelerek yerleşmek isteyen Türk soylu kişilere yaptırılan konutlardan almak üzere müracaat ederek para yatıranlardan konut sahibi olamayanların, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde müracaat etmeleri halinde yatırdıkları bedel, yatırıldıkları tarihten itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte kendilerine ödenecek. Görülmekte olan davalar da bu hükme göre sonuçlandırılır. Süresi içerisinde müracaat etmeyen soydaşların yatırmış oldukları bedel, göçmen konutları hesabına gelir kaydedilerek, toplanmış bulunan paralar bu şekilde tasfiye edilecek.

Reklam
Reklam

Tasarının gerekçesinde, "Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi tutulup, Türkiye'ye gelerek yerleşmek isteyen Türk soylu kişiler için göçmen konutları yapılması ve bu konuda başbakan tarafından bir Bakanın görevlendirilmesi öngörülmüştür. 59. Hükümet döneminde bakanlık sayılarının azaltılması nedeniyle 'başbakan oluru' ile göçmen konutları ile ilgili söz konusu görevler Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na verilmiştir. İllerde, Özel İskan Fonu'na para yatırılarak edinilen arazilerin ve üretilen konutların tapu tescillerinin Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü adına olması nedeniyle 13/1/2005 tarihli ve 5286 sayılı kanunda, kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü adına tapuda tescilli olan 2510 sayılı kanunun ek 34'üncü maddesi uyarınca yapılan göçmen konutlarının Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na devredilmesi hüküm altına alınmıştır. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı kendisine tevdi edilen bu görevler çerçevesinde göçmen konutlarına ilişkin proje, yapım, kontrol, hak sahibi seçimi, tahsis ve dağıtım gibi görevlerini ifa etmekte olup, tasarı ile de bu yönde düzenleme yapılmaktadır. Diğer taraftan, 2510 sayılı kanunun ek 34'üncü maddesi uyarınca yapılan ve hak sahiplerine tahsis edilen konutların, Kanunun amacı dışında kullanıldığı ya da terk edildiği için hak sahibi olmayanlar tarafından kullanıldığı veya işgal edildiği görülmektedir. Oysa hak sahibi olmasına rağmen henüz konut edinememiş göçmenler mevcut olup, tasarı ile kanuna aykırı kullanıldığı tespit edilen konutların göçmenlerin hizmetinde kullanılmak üzere tapu kayıtlarının iptalinin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı adına tescilinin mahkemeden istenmesi öngörülmüştür" denildi.

Reklam
Reklam