Karara konu olay, İstanbul’da yaşandı. Evden kaçan N.Y., bir başka yere yerleşti. Bunun üzerine kocası Y.Y., boşanma davası açtı. N.Y. mahkemeye gönderdiği dilekçede boşanmayı kabul ederken tazminat talebinde bulundu. N.Y., dilekçede, kocasının kendisine işkence yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
“Evlendiğimde regl olmam nedeniyle ilişkiye giremediğim için cinsel tacizde bulundu, şiddet uyguladı, iki defa bakire raporu almak zorunda kaldım. Kendi yöntemleriyle de bekaret kontrolü yaptı. Beni eve kapatıp, sürekli dayakla sindirdi. Dayımın, düğün arabasının önünü kesmesi nedeniyle eve gittiğimizde camı kırıp, parçasını boğazıma dayadı. Benimle zorla ters ilişkiye girdi. Bir gece, elindeki bıçağı boğazıma dayadı. Sonra bıçağı verip parmaklarını kesmemi istedi. İntihara kalkıştım. Beni hastaneye götürdü. Polis çağrılması üzerine beni hastaneden kaçırdı. Sadece iç çamaşırlarım ile bir odaya kapattı. Bıçakla bacaklarımda delikler açtı. İçkiyle sızdığı bir akşam evden kaçtım.”
Eşi evden kaçtıktan sonra dava açan Y.Y. ise dilekçesinde karısının sadakatsiz olduğunu, evlenmeden önce 2 kişiyle ilişkiye girdiğini, bu ilişkilerinin sürdüğünü, kollarını çizerek, “Bunu senin yaptığını söyleyeceğim” iddialarında bulundu.
İşkenceyi biliyoruz Küçükçekmece 3. Aile Mahkemesi, doktor raporları ve tanık anlatımları doğrultusunda, kadının işkence gördüğünü kabul etti. İfade veren tanıkların tamamı, N.Y.’nin gördüğü şiddeti anlattı.
Telefonla görüşmüşsün Mahkeme, buna karşılık, kadının evlenmeden önce çıktığı 2 kişiyle yaptığı bazı telefon görüşmelerinin tespit edildiğini belirtti. Bu nedenle, eşlerin boşanmada eşit kusurlu olduğuna hükmeden mahkeme, kadının “sadakatsiz” davranışını ve evlenmeden önceki ilişkilerini gizlemesini buna gerekçe gösterdi.
Milliyet'in haberine göre Yargıtay, işkence ile telefon konuşmasını eşit kusur sayan mahkeme kararını bozdu. Ancak mahkeme ilk kararında direndi. Bunun üzerine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na gelen dosyada, kadının mağduriyeti karar altına alındı. Buna göre boşanmaya karar veren yerel mahkeme, kadına ne kadar tazminat ödenmesi gerektiğini belirleyecek.