"İşkence ve kötü muamele arttı"

İSTANBUL (ANKA)- Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) belirlemelerine göre, 2006 yılında yargısız infaz, dur ihtarına uymayanlara ateş açma, güvenlik görevlilerinin rasgele ateş açması gibi olaylarda, cezaevlerinde, yasadışı örgüt saldırılarında, faili meçhul cinayetler sonucunda, sivil çatışmalarda, mayın-bomba patlamalarında ve gözaltı merkezlerinde en az 367 kişi hayatını kaybetti.

TİHV Dökümantasyon Merkezi'nin hazıladığı "2006 yılı Türkiye İnsan Hakları Raporu" açıklandı. "Yaşam Hakkı", "Kişi Güvenliği", "Cezaevleri ve İnsan Hakları", "İfade ve İletişim Özgürlüğü", "Örgütlenme Özgürlüğü", "Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü" ve "Kürt Sorunu" adlı 8 başlıktan oluşan raporda, Türkiye'de 2006 yılında yaşanan insan hakları ihlalleri masaya yatırıldı.

Reklam
Reklam

"2006'da bine yakın kişi işkence ve kötü muamele gördü"

TİHV raporuna göre, 2006 yılında Türkiye'den diğer ülkelere gitmek için yola çıkan ya da Türkiye'yi geçiş noktası olarak kullanan 64 mülteci, deniz ve trafik kazalarında donarak öldü. 4 kişi ise deniz kazalarında kayboldu. Raporda, 2006 yılında 2 kişinin gözaltında öldüğü, bine yakın kişinin de işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtilirken, "Gözaltına alınan kişilere, karakollarda, emniyet müdürlüklerinde, jandarma karakollarında işkence yapılmasının yanısıra, 2006 yılında toplantı ve gösterilerde yaşanan olaylar, işkence ve kötü muameleye maruz kalanların sayısının önceki yıllarda görülmeyen bir biçimde artmasına neden oldu" görüşüne yer verildi.

"21 faili meçhul siyasi cinayet işlendi"

Rapora göre, geçen yıl yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma dolayısıyla 49, silahlı çatışmalarda 223, mayın ve bomba patlamalarında 12, faili meçhul siyasi cinayetlerde 21, yasadışı örgüt saldırılarında 36, sivil çatışmalarda 15, gözaltında 2, cezaevlerinde 9, işkence ve kötü muamele sonucu 64 kişi hayatını kaybetti.
Raporda, Mart ayında Diyarbakır'da PKK'lılar ve öldürülen göstericiler için düzenlenen cenaze törenlerinde aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin sokaklarda ve gözaltı merkezlerinde ağır biçimde dövüldüğü, işkenceye ve hakarete maruz kaldığı kaydedildi. Raporda, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin yıldönümü nedeniyle, 16 Şubat günü düzenlenen basın açıklamasından sonra DTP Adana İl Örgütü binasına giren 230'dan fazla kişinin polisler tarafından ağır biçimde dövüldüğü ifade edildi.

Reklam
Reklam

"Tedavi merkezlerine sığınanlar"

TİHV tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine 2006 yılında işkence nedeniyle 24'ü çocuk olmak üzere 337 kişinin başvurduğunun belirtildiği raporda, Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir'deki tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine başvuran bu kişilerden 22'sinin çocuk 222'sinin işkence gördüğünü açıkladığına dikkat çekildi. Bu kişilerin işkence gördükleri yerlere göre dağılımı ise şöyle:

"135 kişi emniyet müdürlüklerinde, 30 kişi polis karakollarında, 6 kişi jandarma karakollarında ve komutanlıklarında, 41 kişi sokakta ya da açık alanda, 10 kişi diğer yerlerde (belirsiz yerlerde, evde, işyerinde, okulda)."

"Düşünce özgürlüğüne vurulan darbe ağırlaştırıldı"

Yıl içinde TİHV'nin izlediği gözaltında ölüm ve işkence davalarında yargılanan asker ve polislerin çoğu hakkında beraat kararı verildiğine dikkat çekilen raporda, "Avrupa Birliği'ne üyelik çabaları kapsamında düşünce özgürlüğüne ilişkin 2001 yılındaki Anayasa değişiklikleri ile başlayan sürece 2005 yılında 5237 sayılı TCY ile vurulan darbe, 2006 yılında TMY'de yapılan değişikliklerle daha da ağırlaştırıldı" değerlendirmesinde bulunuldu.

Reklam
Reklam

TİHV'nin derlediği verilere göre, 2006 yılında yazıları, konuşmaları, açıklamaları nedeniyle en az 286 kişi hakkında 164 dava görüldü. Raporda, bilgi edinme kaynaklarının yetersizliği nedeniyle, bu rakamın, "düşünceyi ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilecek davaların küçük bir bölümünü oluşturduğunun altı çizildi.